23948sdkhjf

Overskuddet er sendt i vejret: Pengene bruges på investeringer og robotter

Fødevarevirksomheden Dava Foods Denmark A/S, som producerer og sælger friske æg og pasteuriserede ægprodukter, kommer ud af 2023 med stigninger på både top- og bundlinjen

Dava Foods Denmark landede i 2023 en nettoomsætning på 763 mio. kr. En stigning på lidt over 20 mio. kr., da resultatet året før lød på 731,2 mio. kr.

Også på bundlinjen er der fremgang, da virksomheden her kunne skrive 24,6 mio. kr., med sort skrift. Samme farve stod resultatet for 2022 med, men beløbet var mindre, da det dengang lød på 16 mio. kr.

Selskabets solide resultat skyldtes blandt andet høje spotmarkedspriser på verdensmarkedet i 2023 grundet en underforsyning af æg, som var forårsaget af massive udbrud af fugleinfluenza i Europa og USA. Det fremgår af en pressemeddelse.

Underforsyningen påvirkede den internationale prissætning, hvilket både selskabet og den danske ægbranche nød godt af.

Udover konjunkturerne, der påvirkede den danske ægbranche positivt, blev der oplevet en øget markedsvækst, som forventes at følge med ind i 2024.

Investerer i robotter

Derfor investerede selskabet i flere robotter til automatisering og effektivisering til virksomhedens produktionsfaciliteter for at kunne øge selskabets kapacitet og være klar til fremtiden.

- Vi har øget vores kapacitet på vores pakkeanlæg, så vi følger den markedsvækst, der er i markedet. Derfor har vi nu en kapacitet på vores ægpakkeri, palletering og robotanlæg, der faktisk er langt større, end det vi i dag omsætter – for at være fremtidssikrede, udtaler administrerende direktør Ivan Noes.

Forventningen hos Dava Foods er at man i 2024 vil fortsætte fremgangen, og at det ikke bliver et år, hvor der bliver solgt færre æg eller proteinprodukter, eller at udbuddet på verdensmarkedet udfyldes – tværtimod.

- Vi forventer, at flere kommer til at bruge flere æg i den daglige kost, da det er en fødevare med en ernæringsmæssigt god profil og et lavt klimaaftryk. Alt afhængig af hvilken klimaundersøgelsesmetode vi bruger, så ligger vi mellem 1,4 og 1,8 CO2-ækvivalenter per kilo æg. Det er vi stolte af. Med den øgede kapacitet i vores produktion er vi klar til fremtiden – hvad end efterspørgslen måtte være, udtaler Ivan Noes.

Det fremgår dog også af årsrapporten at, forventningen er at de internationale spotmarkedspriser vil falde i 2024, hvilket vil gøre det sværere at afsætte de æg, der i 2023 bidrog positivt til virksomhedens drift.

Dava Foods Denmark forventer et positivt resultat i 2024 i niveauet 16-20 mio. kr.

Dava Foods i udlandet

Hvis man kigger udenfor Danmark har Dava Food, der har produktion og pakkerier i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Estland, også præsteret flot.

Her faldt årsregnskabet tidligere, så allerede i februar blev det offentliggjort at driftsresultatet i Dava Foods steg til 110 millioner kr. mod 31 millioner kr. i 2022 - altså over en tredobling - mens omsætningen nåede samme niveau som året før, 1,7 mia. kr.

- 2023 var et rigtig godt år for Dava Foods, der har navigeret flot i et turbulent marked og samtidig har haft en flot udvikling indenfor innovation og forædlede produkter. Samtidig skyldes en del af fremgangen i Dava Foods udviklingen på verdensmarkederne, hvor der gennem året har været en underforsyning af æg som følge af blandt andet udbrud af fugleinfluenza, udtalte Henning Haahr, som er koncernchef i Danish Agro, der ejer Dava Foods.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083