23948sdkhjf

Gas kan flyde til Lolland-Falsters sukkerfabrikker fra august

Trods markant fordyrelse og ønske fra De Radikale om at skrotte projektet, kan rørledning snart fragte gas

Lolland-Falster kan fra ultimo august få leveret gas gennem en 115 kilometer lang gasrørledning, som primært skal levere gas til sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster.

Energistyrelsen har givet tilladelse til, at ledningen kan transportere op mod 290 millioner kubikmeter naturgas om året. I dag er der ikke gasforsyning til Lolland og Falster.

Det fremgår af en pressemeddelelse om projektet, som blev indledt for tre år siden.

Prisen for ledningen blev langt højere end antaget. Forventningen var, at prisen ville ende under 800 millioner kroner, men undervejs viste den sig at blive 635 millioner kroner højere.

Der er altså tale om en stigning på 80 procent. Det er en regning, som de 300.000 private gaskunder og 30.000 tilkoblede virksomheder skal betale. Det er en regning på omkring 4300 kroner per gaskunde.

Fordyrelsen gjorde, at De Radikale var klar til at skrotte projektet, men den socialdemokratiske regering valgte at fortsætte.

Det skyldes ønsket om at blive fri fra russisk gas, og at ledningen gør, at der kan opføres et biogasanlæg på Lolland.

Når gasledningen tages i brug i slutningen af august, kommer gassen fra Everdrup.

Men når produktionen af biogas kommer i gang på Lolland-Falster, vil der også være perioder, hvor produktion af biogas på Lolland-Falster er større end forbruget.

Dermed bliver gasstrømmen vendt om og Lolland-Falster eksporterer biogas til det øvrige gasnet på Sjælland.

Gasledningen skal transportere naturgas og biogas og potentielt brint i fremtiden. Det vil dog kræve en opgradering af komponenterne.

Det er Nordic Sugars to sukkerfabrikker, der skal bruge gas i stedet for den tunge fuelolie og kul, de hidtil har brugt. Det vil reducere sukkerfabrikkernes CO2-udledning væsentligt.

Gasledningen ligger minimum en meter under jorden og det eneste synlige tegn er de gule markeringsstandere, der står med jævne mellemrum.

Projektet har mødt flere udfordringer under anlægsfasen, især på grund af vejret, hvor der har været meget nedbør. Det har gjort det svært at holde rørgravene tørre hen over vinteren.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187