Slagterier i kapløb om fremtidens kyllinger - første aftale er i hus
Danmarks to største fjerkræslagterier arbejder målrettet på at skaffe kvadratmeter til flere slagtekyllinger. I 2024 lancerede både Danpo og Rose Poultry et økonomisk tilbud til landmænd, der enten gerne vil i gang med opdræt af slagtekyllinger eller udvide en eksisterende produktion.
- Det er et forholdsvist nyt initiativ, og indtil videre har vi set en enkelt landmand udbygge med 4500 kvadratmeter under ordningen, siger Tommy Dideriksen, afdelingschef for Levende Dyr i Danpo.
Danpo oplyser, at selskabet derudover er i dialog med ”mange landmænd”, som kraftigt overvejer at omlægge til kyllingeproduktion. Det er især planteavlere og griseproducenter.
- Danpo har mange dialoger i gang og forventer i første kvartal 2025 at skrive en del aftaler under om nybyg og tilbyg. Det er også nu, hvis man skal være med på toget som landmand, for der tegner til snart at være nok kvadratmeter, siger Tommy Dideriksen.
Også Rose Poultry er i fuld gang med at sikre ekstra kvadratmeter hos landmændene.
-Vi har også besluttet at støtte landmænd, der gerne vil bygge nye og større stalde, og vi er lige nu i god dialog med flere af vores landmænd. Jeg tror også, at det ender med at føre til nye stalde, men det er en længere proces, som ikke bare involverer os og landmændene, men også bankerne, siger administrerende direktør i Rose Poultry, Morten Cederberg.
Baggrunden for de forestående udvidelser af kyllingeproduktionen er enkel. Forbrugerne efterspørger i stigende grad kyllingekød. Samtidig udfaser flere kommuner hurtigt voksende kyllinger. I stedet skal produktionen af langsomt voksende kyllinger øges. Begge dele skubber til behovet for flere kvadratmeter i produktionen hos landmændene.
Læs mere: Flere kommuner slutter sig til turbokyllinge-forbud
- Kylling er i hastig vækst som foretrukket kødprotein og er både velsmagende, sundt, klima- og prisvenligt. Især de unge driver denne udvikling, og flere skærer ned på det røde kød og tilvælger det hvide, siger Tommy Dideriksen.
I den store undersøgelse Madkulturen 23 italesættes kyllingens vækst på danskernes tallerken: Mange bruger nu mindre mængder af kød eller er begyndt at spise mere kylling end oksekød, fremgår det af rapporten Madkultur23: Råvarer - Madkulturen
Landmeco, der producerer udstyr til fjerkræproduktion, bekræfter i en pressemeddelelse, at der er interesse for udvidelser og omlægninger.
- Jeg bliver af og til kontaktet af landmænd, der har planer om at lægge om fra griseproduktion, kvægbrug eller planteavl til kyllingeproduktion. Det bekræfter bare min oplevelse i, at flere og flere landmænd tror på, at der er en god fremtid inden for produktion af slagtekyllinger, udtaler Hans Klemmensen, salgsansvarlig for det danske marked i Landmedco.