23948sdkhjf

Mere end 100.000 ton mad smides i skraldespanden

Trods stort fokus på madspild er der ikke for alvor reduceret i mængden af mad, der smides ud i detailhandlen. Tværtimod, viser rapport, der ærgrer minister

Hvert år går mere end 100.000 ton fødevarer til spilde i danske butikker.

Trods stort fokus på madspild gennem flere år ser mængden ikke ud til at være på vej retur.

Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen om madaffald i detailhandlen.

- Det er selvfølgelig ærgerligt at se en udvikling i den retning, hvor rapporten peger på, at vi faktisk ser et stigende madspild, siger fødevareminister Jacob Jensen (V).

- Vi skulle jo gerne gå den anden vej, både af hensyn til klima og miljøindsats, men sådan set også af hensyn til vores allesammens penge.

- Mad er en knap ressource, og det skal i hvert fald være sådan, at man har stor respekt for maden, siger han.

Den samlede mængde af madaffald fra alle brancher i detailhandlen er i rapporten estimeret til 107.676 ton i 2023, mens det i den seneste opgørelse fra 2019 var 101.121 ton.

Det er en stigning på omkring 6500 ton.

Ud af mængden af madaffald estimeres knap 104.000 ton til at være direkte madspild - en stigning på i omegnen af 8000 ton.

Det kan dog ikke entydigt slås fast, at madspildet er steget. Udviklingen kan også skyldes, at opgørelsen bygger på bedre data end i 2019, fastslår Miljøstyrelsen i rapporten.

Samtidig er servicestationer, hvor der sælges alt fra franske hotdogs til måltidssalater, talt med for første gang.

- Jeg noterer mig i hvert fald, at madspildet i Danmark og i resten af verden fortsat er alt, alt for højt. Man vurderer, at cirka en tredjedel af, hvad der bliver produceret, rent faktisk bliver smidt ud, siger Jacob Jensen.

Ser man alene på købmænd, supermarkeder og discountforretninger, som står for størstedelen af den mad, der ender i skraldespanden, er der faktisk tale om et fald i mængden fra 80.117 ton til 73.407 ton.

Og det glæder stifter af bevægelsen Stop Spild af Mad Selina Juul.

- Der er jo fortsat mange udfordringer med madspild i detailhandlen, men der bliver også arbejdet med mange løsninger. For eksempel kunstig intelligens til bedre lagerstyring og donationer til velgørende organisationer.

- Men det går for langsomt fremad, siger hun.

Danmark er forpligtet igennem EU til at mindske madaffald i detailhandlen med 30 procent i 2030 i forhold til 2021-2023.

Og med den nuværende udvikling kommer vi ikke til at leve op til målet, erkender fødevareministeren.

- Derfor går jeg i dialog med aktører om, hvordan vi får nogle rammer, der gør, at madspildet bliver bragt ned, siger ministeren, der også vil finde frem til "besværlige benspænd", når der skal doneres overskudsmad.

Han nævner som eksempel, at økologiske varer i nogle tilfælde skal ompakkes, hvis de skal doneres videre.

I 2024 præsenterede regeringen en strategi mod madspild, som ministeren arbejder på at opdatere blandt andet på baggrund af de nye tal fra detailhandlen.

Ifølge formand for brancheforeningen for bagere og konditorer i Danmark BKD John Jønsson handler det samtidig om at højne bevidstheden om madspild rundt om i butikkerne.

- Jeg anbefaler for eksempel, at man ser sit sortiment nøje efter. Kunne man nøjes med 10 forskellige slags brød frem for 20 slags.

- Det handler også om at gøre op med en gammel forestilling fra 1980'erne om, at man skal have alle varer tilbage på hylderne et kvarter før lukketid, siger John Jønsson.

Han fremhæver, at der er en stigende opmærksomhed på det - ikke mindst på grund af de stigende fødevarepriser.

For eksempel er mange med i madspildsordninger som Too Good To Go, hvor overskudsvarer kan sælges til nedsat pris ved lukketid.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047