Instrumentering styrker bæredygtighed og effektivitet i fødevareindustrien
Med et stigende fokus på bæredygtighed og krav fra EU om rapportering af miljøpåvirkning, oplever fødevareproducenter et voksende behov for dybere indsigt i deres egne processer. Her spiller avanceret måleteknologi en afgørende rolle, forklarer Anders Hjulmann, Industri Manager for Food & Beverage og Life Sciences hos Endress+Hauser A/S.
”En af de ting, vi har rigtig stor fokus på – ikke kun i Danmark, men globalt – er bæredygtig produktion. Det handler om at optimere sin produktion for at minimere CO₂-aftrykket samtidig med, at man stadig skal kunne tjene penge.”
Særligt det nye EU-direktiv, CSRD, lægger pres på virksomhederne om yderligere optimering på en lang række miljøparametre som udledninger, energiforbrug og ressourceeffektivitet.
”Udfordringen er, at mange af vores kunder allerede har meget optimerede processer. Så hvis man skal finde yderligere forbedringer, skal man dykke endnu dybere ned i sin proces – og det kræver mere instrumentering,” siger Anders Hjulmann.
Det er her, Endress+Hauser A/S kommer ind i billedet, idet virksomheden har avanceret instrumentering, der kan måle på alle relevante parametre - såsom tryk, temperatur, niveau, pH-værdier, turbiditet og flowmåling.
Fra tidsstyret til behovsstyret CIP
En af de ting, som det giver god mening at fokusere på, fx på mejerierne, er rengøringsprocessen CIP (Cleaning In Place), der handler om at rengøre de lukkede systemer, som man ofte ser i fødevareindustrien. CIP foregår uden fysisk adgang til rør og tanke og udføres traditionelt med faste tidsintervaller.
”Men det betyder, at mange processer måske kører unødvendigt længe – især med syre og sæbe – og det har konsekvenser for både miljø og driftsomkostninger. Hvis man i stedet overvåger rengøringsforløbet i realtid med sensorer, kan man stoppe processen, når målet er opnået – og dermed spare både tid, kemi og energi,” forklarer Anders Hjulmann.
Ved at gøre rengøringen behovsstyret frem for tidsstyret kan virksomhederne altså minimere forbruget og reducere udledningen uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.
Udfordringen er, at mange af vores kunder allerede har meget optimerede processer. Så hvis man skal finde yderligere forbedringer, skal man dykke endnu dybere ned i sin proces – og det kræver mere instrumentering. Anders Hjulmann, Industri Manager for Food & Beverage og Life Sciences hos Endress+Hauser A/S.
Spildevand som ressource
Et andet vigtigt fokusområde er spildevand. I fødevareindustrien producerer fx mejerier og bryggerier store mængder spildevand, og mange har egne rensningsanlæg, før vandet ledes ud i det offentlige system.
”Det har store omkostninger, hvis man ikke har fuldstændig styr på, hvad der er i det vand. Vi kan levere instrumentering, der måler og dokumenterer præcist, hvad der skal neutraliseres, og hvad der måske kan genbruges.”
Flere virksomheder renser deres spildevand i en grad, så det kan bruges i ikke-kritiske processer som køling og kedelsystemer – det såkaldte 'black utilities'-område, hvor kravene til hygiejne ikke nødvendigvis er lige så høje.
”Det er faktisk lidt paradoksalt, at det rensede spildevand nogle gange er renere end det, der kommer ud af drikkevandsforsyningen – men det må stadig ikke bruges i selve fødevareproduktionen på grund af lovgivningen,” bemærker Anders Hjulmann.
Procesindsigt er kernen
Kernen i tilgangen hos Endress+Hauser A/S er procesindsigt. Målet er at hjælpe kunderne til at få et bedre indblik i deres produktion, så de har mulighed for at træffe informerede beslutninger, når de aktiverer deres proces. Ved at integrere målinger flere steder i processen – eksempelvis i forbindelse med CIP, spildevand og energiforbrug – kan man arbejde hen imod det, som virksomheden kalder ZERO-Loss og ZERO CO₂ footprint.
”Det er både godt for miljøet og godt for økonomien. Ved at optimere på WAGES – Water, Air, Gas, Electricity og Steam – kan virksomhederne ikke alene reducere deres klimaaftryk, men også opnå markante besparelser. Og når man har realtidsdata, kan man dokumentere effekten direkte,” påpeger Anders Hjulmann.
Om Endress+Hauser A/S
Endress+Hauser A/S er en førende global leverandør af måleinstrumenter, services og løsninger til industriel procesteknik. Vi leverer procesløsninger til flow, niveau, tryk, analyse, temperatur, registrering og digital kommunikation med henblik på optimering af processer, hvad angår økonomisk effektivitet, sikkerhed og miljøpåvirkning. Vores kunder kommer fra forskellige industrier, herunder den kemiske industri, fødevareindustrien, life science industrien, el- og energiindustrien, mineral- og metalindustrien, olie- og gasindustrien samt vand- og spildevandsindustrien.