Topchef i slagterigigant: Potentiale i selskabets største trussel

Der er ingen tøven eller tvivl, når Niels Duedahl skal svare på, hvad der er Danish Crowns største udfordring.
- Råvaresituationen er vores største trussel, siger han.
- Og potentiale, tilføjer han.
For hvis de igen kan få fyldt slagterierne, lander der penge på kistebunden.
Danish Crowns halvårsregnskab viser, at omsætningen er gået 3,2 pct. tilbage med 1.083 mio kr. Det skyldes faldende priser på grisekød globalt samt færre grise på Danish Crowns slagterier.
Andelsslagteriet har gennem flere år været i en nedadgående spiral med færre dyr på slagterierne, hvilket har ført til nedsat effektivitet. Danish Crown har taget konsekvensen og lukkede i 2023 et slagteri i Sæby og i 2024 et i Ringsted. Begge lukninger blev endda fremskyndet nogle uger, da de modtog endnu færre dyr til slagtning end forventet.
Den tendens er fortsat. I første halvår af regnskabsåret 2024/2025 modtog Danish Crown 12 pct. færre grise sammenlignet med samme periode sidste år.
Løsningen er en god økonomi og højere pris for grisene til landmændene, siger administrerende direktør Niels Duedahl.
Netop prisnoteringen, som er den pris, landmændene får for deres grise, tog da også et historisk hop i uge 19. Den steg fra 12 kr. til 13,6 kr. pr. kilo – en stigning på 1,6 kr. Siden er den steget og for næste uge lyder den på 14 kr. pr. kilo. Det betyder, den har overhalet den tyske prisnotering, der tidligere har sendt danske grise til udlandet og udfordret danske slagterier.
- Vi skal stabilisere en høj produktion, siger Niels Duedahl.
Flere besparelser på vej
Prishoppet har blandt andet været finansieret gennem et fald i omkostninger såsom fyringen af 25 pct. af virksomhedens funktionærer.
- Færre omkostninger hjælper, og dem tror vi på, at vi kan fastholde, siger Niels Duedahl.
Overfor Food Supply fortæller Niels Duedahl, at omkostningerne skal endnu længere ned.
- Vi tror på, vi kan effektivisere mere. Det vil gøre os bedre. Vi bliver nødt til konstant at udfordre vores omkostningsniveau, siger han.
Sammen med øgede marginer betyder de færre omkostninger, Danish Crown er gået frem på bundlinjen med 6,2 pct., trods den faldende omsætning.
Niels Duedahl fremhæver deres forædlingsforretning i Tulip og Danish Crown Food, der øger slutprodukternes værdi.
- Salgsmarginerne handler om, vi skal få den højeste pris for varen, siger han.
Han oplyser samtidig, at prisen er blevet bedre i Asien grundet den amerikanske præsidents handelskrig. I sidste ende fremhæver Niels Duedahl, at Danish Crown har formået at tjene flere penge trods den lavere volumen. De tjener mere pr. kilo.
- Det er virkelig godt. Det er vigtigt for at finansiere performance og en høj betaling for råvarer.
Og skal Danish Crown endegyldigt ud af krisen, kræver det en konkurrencedygtig betaling og solid tilførsel af dyr til slagterierne.