23948sdkhjf

Den miljøbeviste forbruger skal spise mere grønt

Hvis man spiser mindre kød og flere grøntsager, skåner man miljøet mere, end hvis man spiser økologiske fødevarer, viser ny rapport.
Københavns Universitet og DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet en rapport, som skal bidrage til at nuancere forbrugernes viden om miljøpåvirkningen ved øget import og eksport af økologiske fødevarer.

Hvis man vil handle miljøvenligt og bæredygtigt, er det først og fremmest kostens sammensætning, der betyder noget, og ikke om fødevarerne er økologiske eller ej, lyder en af konklusionerne.

Spis mindre kød og mere grønt
Rapporten viser eksempelvis, at man kan spare 25 procent af kostens samlede miljøbelastning ved at reducere 35 procent af kødindtaget, hvis man samtidig øger indtaget af frugt, grønt og fuldkornsprodukter. Det svarer til at reducere det gennemsnitlige 138 gram kød om dagen til 90 gram kød om dagen.

Hvis man er en miljøbevidst forbruger er et andet væsentligt tiltag at reducere madspild. Her kan man spare omkring 10-20 procent af kostens samlede miljøbelastning, konkluderer rapporten.

Import af grønsager er dårligt for miljøet

Fødevarer, der er importeret langvejs fra, er ligeledes dårligere for miljøet end lokalt producerede fødevarer, hvad enten der er tale om økologiske eller konventionelle.

Samtidig viser rapporten, at hvert kilo fødevare, der er produceret økologisk frem for konventionelt, på kort sigt giver en øget belastning af miljøet, mens økologi på lang sigt er det mest bæredygtige valg. Mange faktorer er dog i spil, og det er meget komplekst at konkludere entydigt herpå, hvorfor yderligere undersøgelser på området er nødvendige.

Læs rapporten: Miljøpåvirkninger af importerede økologiske fødevarer: Frugt, grønt og ost.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078