23948sdkhjf

Blandet modtagelse til ny fødevareminister

Danmarks Fiskeriforening kritiserer timingen i ministerrokade, mens Landbrug & Fødevarer forventer, at vækst står højt på ministerens dagsorden.
Dagens udnævnelse af Dan Jørgensen (S) som ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri får en blandet modtagelse blandt branchens interesseorganisationer.

Fiskeriet står foran vigtige kvoteforhandlinger mandag, og derfor ærgrer det Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, at det nu bliver med en ny minister.

Læs også: Dan Jørgensen ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

- Fiskeriet er et erhverv, som det tager tid at lære at kende, og der stilles store krav til ministrene om kunne forhandle på internationalt plan, fordi fiskeriet næsten 100 procent besluttes i Bruxelles. Derfor er det vigtigt med kontinuitet på det øverste politiske niveau i Fødevareministeriet, siger Svend-Erik Andersen og tilføjer:

- Derfor er det set med fiskernes øjne et meget uheldigt tidspunkt at udskifte den øverste chef for det ansvarlige ministerium.

Kollegiale lykønskninger på Twitter

Dan Jørgensen ønskes tillykke med udnævnelsen som ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra hele det politiske spekter på det sociale medie Twitter. Her et udpluk:

Bendt Bendtsen (Konservative)
”Tillykke med posten @DanJoergensen - tak for med- og modspil i Bruxelles.”

Frank Jensen (Socialdemokraterne)
”Rigtig godt valg af @DanJoergensen som Fødevareminister. Stort tillykke til Dan og for dyrevelfærden i dansk landbrug. ”

Morten Messerschmidt (Dansk Folkeparti)
”Kære @DanJoergensen, hjerteligt tillykke. Både til dig og regeringen. Måske særligt det sidste ;)”

Per Clausen (Enhedslisten)
”Dan Jørgensen kan se frem til ministerkontor, som netop er fornyet i et stærkt lyserødt look. Karen (Hækkerup, red.) nåede at sætte sit præg på det. ”
En nedprioritering af området
Det er dog ikke kun timingen, som er uheldig set med fiskeriets øjne. Også det faktum at Dan Jørgensen er den tredje minister i løbet af en godt toårig periode ærgrer.

- Der er tale om et ministerium, der har ansvaret for 60 procent af den danske nettovalutaindtjening, og alligevel skifter man ganske ofte på posten. Det kan næsten kun ses som en nedprioritering af området fra regeringens side, siger Svend-Erik Andersen.

Hos kollegaerne i Landbrug & Fødevarer er den indledende velkomst mere diplomatisk.

- Vi byder Dan Jørgensen velkommen som ny fødevareminister. Dan Jørgensen har stor viden om både landbrug og fødevareområdet. Det samlede fødevareerhverv både håber og forventer, at Dan Jørgensen er parat til at fortsætte den vækstdagsorden for vores erhverv, som både hans forgænger og statsministeren har lagt sporene ud for, siger formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild.

Ingen realitetssans
Han fremhæver blandt andet vækstplanen for fødevareerhvervet, der skal være med til at sikre, at der kan blive produceres flere svin, mere mælk og korn samt flere minkskind herhjemme.

- Landmændene og fødevarevirksomheder er klar til at bidrage til at skabe vækst i Danmark. Det har vi store muligheder for, da vores varer er efterspurgte i hele verden på grund af vores høje kvalitet og fødevaresikkerhed. Men det kræver, at vi begynder at regulere landbruget på en helt ny måde, så det er den faktiske påvirkning af miljøet, der afgør, om produktionen kan udvides, og ikke gammeldags skrivebordsregler. Det har vi lige nu en god dialog med regeringen om, og vi er klar til at fortsætte den dagsorden med den nye fødevareminister Dan Jørgensen, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Hos brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet håber adm. direktør Katia K. Østergaard, at Dan Jørgensen vil fortsætte linjen med færre fødevarekontroller på virksomheder, som har styr på tingene.

- Vi håber og forventer også, at den nye minister vil styrke indsatsen for at skabe nogle rammer for restauranterhvervet, der giver forbrugerne et spændende og varieret udbud af restauranter og fødevarevirksomheder. Der er rigeligt at tage fat på for Dan Jørgensen, og vi ser frem til samarbejdet, siger Katia K. Østergaard.

I det sønderjyske er begejstringen for udsigten til Dan Jørgensen som ny minister mere afmålt.

- Han har kun øje for økologi og udendørs svinehold, og det har ingen realitetssans. Den nuværende fødevareminister gav optimisme i landbruget, men nu ryger vi tilbage til et tidligere niveau. Det er deprimerende for dansk landbrug, siger bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter, Claus Jørgesen fra Tinglev, til dr.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093