23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Food Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Campylobactor-vaccine på vej til danske fjerkræ

Campylobacter er i dag den fødevarebakterie, som gør flest mennesker syge i Danmark, men en vaccine mod campylobacter i fjerkræ er på vej.

Et ph.d.-projekt i DTU Fødevareinstituttet har udviklet værktøjer, der kan bidrage til en fremtidig effektiv vaccinationsstrategi i fjerkræproduktionen, skriver DTU på sin hjemmeside.

Værktøjet er udviklet på baggrund af kvantitative diagnostiske metoder og computerbaserede modeller, og i fremtiden kan det bidrage til udvikling af en omkostningseffektiv vaccinationsstrategi, der kan reducere antallet af campylobacter i inficerede kyllinger. Kvinden bag er ph.d. Ana Belén García Clavero.

Det konkrete pc-værktøj er udviklet i softwaret HUGIN, der integrerer viden om forskellige kontrolmetoders effekt og omkostninger. Det kan bruges på både besætnings- og flokniveau.

Fokus på vaccine

Campylobacter findes i tarmkanalen hos dyr, primært i fjerkræ, men også i kvæg og svin, og kan også findes i miljøet. Bakterien gør ikke dyrene syge, men ved slagtning kan den spredes fra tarmindholdet til kødet.

Traditionelt har kontrol af campylobacter i fjerkræproduktionen fokuseret på at undgå, at kyllingeflokken bliver inficeret fra omgivelserne. Men i ph.d.-afhandlingen er fokus rettet mod strategisk brug af vacciner mod campylobacter i allerede inficerede kyllingers tarmkanal.

Afhandlingen giver desuden en omfattende gennemgang af bekæmpelsesstrategier for campylobacter i hele fødevarekæden.

Læs mere på

www.dtu.dk

BREAKING
{{ article.headline }}
0.081