23948sdkhjf

Aspartam frikendes for at være kræftfremkaldende

Sødemidlet aspartam, som bliver brugt i blandt andet lightsodavand, udgør ikke en sundhedsmæssig risiko for mennesker. Det konkluderer Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets panel for tilsætningsstoffer og næringsstoffer tilsat fødevarer har gennemgået al den tilgængelige videnskabelige litteratur om sødemidlet aspartam, som bliver brugt som sødemiddel i lightprodukter. Forskerne i panelet konkluderer, at det acceptable daglige indtag på 40 milligram per kilo legemsvægt per dag beskytter den almindelige befolkning. Arbejdet i panelet har været ledet af seniorforsker Alicja Mortensen fra DTU Fødevareinstituttet.

Panelet vurderer, at aspartam ikke er kræftfremkaldende, og at det ikke giver skader på hjernen, nervesystemet, påvirker adfærd eller hjernens funktion hos børn og voksne. Forskerne vurderer også, at der ikke er en risiko for fostre ved det nuværende acceptable daglige indtag.

Nedbrydningsprodukter udgør ingen sundhedsrisiko
Når aspartam kommer ned i tarmen, bliver det hurtigt nedbrudt. Heller ikke aspartams nedbrydningsprodukter phenylalanin, methanol og asparginsyre udgør en sundhedsrisiko i de mængder, som stammer fra aspartam i fødevarer. Nogle af nedbrydningsprodukterne er også naturligt til stede i andre fødevarer for eksempel findes methanol i frugt og grøntsager. Bidraget af nedbrydningsprodukterne fra aspartam til den samlede eksponering af stofferne via kosten er lavt.

Patienter med lidelsen PKU, også kaldet Føllings sygdom, kan dog ikke tåle aspartam. Det skyldes, at de ikke kan tåle nedbrydningsproduktet phenylalanin.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093