23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Food Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Skjult kød i fødevarer afsløres af nyt DNA-værktøj

Pilotprojekt skulle teste ny DNA-metode, men endte med at føre til sanktioner. Over 20 procent af testede produkter indeholdt spor af dyr, som ikke stod på emballagen.

Gris i oksepølse, kylling i kalkuntopping og fiskeboller med et helt hav af arter. Det er blandt resultaterne fra Fødevarestyrelsens pilotprojekt, hvor 54 produkter med animalsk indhold er blevet analyseret med en ny DNA-metode.

I ét tilfælde førte mængden af en ikkedeklareret art til sanktioner og opfølgende kontrol hos virksomheden, fremgår det af Fødevarestyrelsens slutrapport.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

– Pilotprojektet har vist, at vores nye DNA-metode virker, og stemmer overens med resultaterne fra vores kollegaer i andre EU-lande, udtaler enhedschef Henrik Dammand i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at forkert varedeklaration, uanset om den skyldes fejl eller bevidst fusk, kan have alvorlige konsekvenser for forbrugere, særligt allergikere.

Ifølge Fødevarestyrelsens rapport blev der også fundet produkter med væsentligt flere fiskearter end deklareret – op til 16 ubudne arter i én prøve.

Metoden er udviklet og testet på laboratoriet i Ringsted og kvalitetssikret mod et akkrediteret laboratorium i Portugal.

Projektet er inspireret af et australsk studie, der afslørede ulovligt hajkød i panerede fiskeprodukter, og EU-Kommissionen vurderer, at svindel med fødevarer årligt koster EU-landene mellem 60 og 90 mia. kr.

Fødevarestyrelsen forventer, at DNA-værktøjet fremover kan bruges bredere – ikke kun til at kontrollere kød og fisk, men også til at teste ingredienser i plantebaserede produkter og dyrefoder.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.117|