Nyt emballagesamarbejde vil reducere madspild

| Af Kamilla B. Hansen | Tip redaktionen om en historie

Coop, fødevare-, maskin- og emballageproducenter vil i samarbejde med Teknologisk Institut udvikle nye emballagetyper, der skal reducere madspild.

Mange fødevarer kasseres hjemme hos danskerne hver dag. En af årsagerne er, at den måde, fødevarerne er emballeret på, ikke altid tager højde for forbrugernes reelle forbrugsmønstre. Det vil et nyt samarbejdsfælleskab nu forsøge at gøre op med.

Forbruget i fokus
Op mod 20 procent af de fødevarer vi køber, ender i skraldespanden, bl.a. fordi de bliver fordærvede, inden vi når at anvende dem. Projektet vil arbejde på at udvikle nye emballagetyper, som skal tilpasses forbrugernes reelle behov – for eksempel med at dele fødevaren i emballagen op i måltidsegnede størrelser og eksperimentere med genlukkelige emballager. Dette vil desuden også tilgodese singlerne, som tegner sig for 1/5 af Danmarks befolkning.

- Emballagen anses af mange for at være en stor belastning for miljøet, men emballagens påvirkning af miljøet er minimal i forhold til, at den rent faktisk forlænger holdbarheden af fødevarerne. Vi vil gå skridtet videre og justere emballagerne, så de passer bedre med forbrugs-mønstrene. Derved kan forbrugerne reelt udnytte fødevarerne i emballagen bedre, så de må smide mindre ud, siger konsulent og kandidat i fødevarevidenskab Maria Kisbæk, Teknologisk Institut.

Coop, som er en af projektdeltagerne, har en målsætning om at reducere deres madspild i butikkerne med 10 pct.

- Men vi arbejder på mange fronter for at reducere madspildet og derfor er vi glade for at være en del af et projekt, der skaber ny innovation på emballager, så vi kan hjælpe forbrugerne med at reducere deres spild, siger Signe D. Frese, programchef for miljø og klima i Coop.

Udgangspunkt i rucola
Projektet forventer at udvikle og teste de første emballager i løbet af 2014. Desuden skal der udvikles en pakkemaskine, der gør det muligt at sampakke produkter. Udgangspunktet er rucola, som holdbarhedsmæssigt betragtes som et meget udfordrende produkt. Kan en emballeringsmaskine håndtere rucola, vil det være muligt at håndtere stort set alle andre typer produkter uden de store justeringer. Desuden vil projektet arbejde med forbedring af emballage til snackgulerødder og pølser.

- Undersøgelser viser, at forbrugerne efterspørger andre pakkestørrelser og er villige til at betale for dem. Her vil vi også se på muligheden for at udvikle for eksempel en sampak-løsning, hvor forbrugerne får bedre mulighed for at tage sunde fødevarer med sig på farten uden, at de skal pakkes om, siger Maria Kisbæk.

Ud over projektdeltagerne er forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad deltager som frivillig rådgiver.

- Når madspildet skal mindskes, bør man kigge på løsninger i hele værdikæden, også på fødevareemballage. Svenske undersøgelser viser, at netop intelligent fødevareemballage kan være med til at mindske madspild. Der skal tænkes på emballageoptimering – så man både mindsker madspildet og samtidigt ikke bidrager med unødig emballage, siger vinderen af Nordisk Råds Natur- og miljøpris og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul

Med i projektet er: Coop, Tulip Food Company, AP Grønt, Gl. Estrup Gartneri, folieproducenten Scanstore Packaging A/S og maskinproducenten Scanstore A/S – samt frivillig bistand fra forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad. Teknologisk Institut bistår med projektstyring, udvikling og test. Projektet er støttet af Natur- og Erhvervsstyrelsen gennem Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP).



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Franck Bentin
Det kunne jo i samme proces være en god idé, at minimere emballagespildet.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Smækker med døren for Just Eat: Vi kan ikke overleve

Klassisk chokoladeproducent er i fremgang

Det lukkede Metro får stadfæstet sin bøde

Efter strejke: Lufthavnens madarbejdere får rettigheder tilbage

Orkla sælger K-Salat til Stryhns

Mælkepulver efter alle robotkunstens regler

Hundested-virksomhed har satset benhårdt på automation

Nyhedsbrev

Studerende har lavet en kødportal

Ny filetfabrik vil give Danmark friskere fisk

Royal Norden Seafood satser mest på rødspætter

Industribageruddannelse flot fra start

Luft driller Højer Pølser

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

DLG flytter hovedkontoret fra København til Fredericia

Bodylabs proteinsucces er sat til salg

Medie: Arla er oplagt som køber af producenten af kosttilskud og berigede fødevarer

Blodbad på vej: Mille bygger ny fabrik

Regner med at fordoble omsætningen i 2018

Håndværksbager med stordriftsfordele

Foodpeople: Man kan godt kalde sig en håndværksbager, selv om man omsætter for over 100 millioner kroner om året

Pakkerobotter står højt på ønskelisten

Ny kæmpetørrer tager over i Thyborøn

Bornholmsk chips-eventyr tager fart

McDonald's klar med kødfri burger

- Det her er simpelthen fødevarernes bungy jump

At spise melorme er både skræmmende og megafedt, mener nye producenter i Aalborg

Aalborgensiske insektfolk er tæt på det store gennembrud

Crickster klar med ovnkapacitet til 1.400 larveglas om dagen

BC Catering fordobler lager

Andesalg satte rekord

Her laver de ost til tre millioner pizzaer hver eneste dag

Det samme personale kunne pludselig producere tre gange så meget

ISS sætter sig tungt på soldatermad

Årets restaurantchef: Intet uden mit team

Ny cateringdirektør på plads hos Løgismose Meyers

S: Danmark skal kæmpe for nedre EU-grænse for selskabsskat

Roskilde får stort fødevarecenter

Bornholm afslører: Ny madfestival til sommer

Aalborgensisk kulturgrund får madmarked

HKScan skuffer i tredje kvartal

Billund-firma flytter og udvider

Chefprofil skifter: Fra Lars Løkke til Danish Crown

Ærgerlig bager: Derfor kom der metal i vores kiks

Få virksomheder hopper på bonusordninger for flygtninge

Se alle Medlemmernes egne nyheder

RS Components har nu PSoC 6 Bluetooth LE-udviklingssæt fra Cypress

Preeflow-familien vokser med ny mikrodispenser

Morgenmøde om fødevareudvikling

Erhvervslejemål fra kr. 400/m²

AVN Hydraulik på Ajour 2017

Q-System kåret til Gazelle virksomhed 2017

Digitalisering fører til øget konkurrence

Del din eksportviden med andre kollegaer fra Vandbranchen

Opnå økonomiske fordele og mere tilfredse kunder

Miniature gear fra ZF Danmark

Prisstærke plastspande til fødevarer

AxFlow fører stort set alt i Filtre, Riste og UV systemer

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Gazelle virksomhed

Fuldstændig fyldninglinjer fra Trepak International AB

ALPMA osteriudstyr

E-bog: Vejledning til limning af kompositmaterialer

AVN Hydraulik på Ajour 2017

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kranservice: se hvorfor Muehlhan vælger Fyns Kran Udstyr

Denico Food Ingredients på Fi Europe 2017 fra den 28-30 November

Temadag omkring ”Grønne” krom(VI) frie overflader på aluminium

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Væskefiltrering – med effektivitet og dokumentation i fokus

Lær at genbruge dine konstruktioner - deltag på Inventor iLogic – Produktko...

Send til en kollega

0.248