23948sdkhjf

Ny teknolgi gør frugter mere friske

Danfrugt har afprøvet en ny type desinfektionsanlæg, der spås et stort potentiale også inden for slagteribranchen.
Rudkøbing-virksomheden Jimco har udviklet et anlæg til desinfektion baseret på UV-C-teknologi, der kan forlænge frugters holdbarhed og ifølge producenten vil maskinen være med til at revolutionere den måde, man i dag opbevarer frugter på. Men også andre steder i fødevareindustrien kan det være hensigtsmæssigt at spare både mandetimer og miljøet for unødige kemikalier.

Dræber skimmel og gær
I mange år har især frugtindustrien brugt store ressourcer på at rengøre kølerum omhyggeligt, så man undgik mest muligt af den skimmel og gær, der starter frugters forrådnelses-proces. Men den arbejdsgang vil FLO-D nu lave om på. Maskinen bruger UV-C-teknologi til at dræbe bakterier og skimmelsvampe i kølerummet, og på den måde holder frugterne længere tid.

- Vi har lavet tests og analyser, der viser markant mindre koncentration af både skimmel og gær, når vi bruger maskinen. Resultaterne dokumenterer UV-C-produceret ozons gode egenskaber i vores produktionsmiljø. I praksis betyder det, at vi kan holde vores eksotiske frugter friske i to uger længere, fortæller produktionschef Morten Tønder fra Danfrugt, der er en af de kunder, som har opstillet, afprøvet og nu købt Jimcos nye teknologi.

Blander pærer og æbler
Ud over den minimerede skimmel- og gærvækst er der også andre fordele ved anlægget. Det renser nemlig også luften for den ethylen, som æbler normalt udskiller. Derved åbner det op for muligheden for at blande forskellige frugttyper.

- Normalt kan æbler ikke være i samme kølerum som en række andre frugter. Ethylenen, som får eksempelvis pærer til at rådne hurtigere, minimeres med UV-C-teknologien, og det giver nogle nye muligheder for opbevaring af forskellige frugter i samme kølerum. Det er en fordel, da vi kan lukke nogle kølerum helt ned og samle forskellige frugter, når sæsonen lakker mod enden, forklarer Morten Tønder.

Hos Jimco har man nu store forventninger til, at den nye FLO-D bliver en forretningsmæssig succes, da den også kan benyttes andre steder i fødevareindustrien. For eksempel vil man inden for slagteribranchen kunne bruge teknologien til at rense rørsystemer samt desinficere overflader uden brug af hårde kemikalier, lyder det fra producenten.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109