23948sdkhjf

Millionstøtte skal få osten hurtigere på bordet

InnovationsFonden har bevilliget 1,6 millioner til et projekt mellem Arla Foods og Københavns Universitet, der skal nytænke traditionel osteproduktion.
Med et samlet budget på 3,2 millioner kroner vil Arla Foods og en forsker fra Købehavs Universitet over de næste tre år finde opskriften på at kunne lave god ost hurtigere, eller med andre ord at skabe en ostningsteknologi, der markant kan nedsætte modningstiden og dermed hurtigere få den gode ost på bordet.

InnovationsFonden har valgt at støtte dette projekt med 1,6 millioner kroner.

Store besparelser
Modning af ost indebærer opbevaring under kontrollerede betingelser, og processen er både dyr og energikrævende.

For et globalt mejeri selskab som Arla kan det betyde enorme besparelser, hvis man kan nedsætte den tid, osten skal ligge på modningslageret, markant. En bedre forståelse af modningsprocessen kan også hjælpe Arla til at udvikle nye ostetyper til nye vækstmarkeder, f.eks. Kina og Rusland, hvilket kan være med til at sikre danske arbejdspladser på sigt.

Derudover er den globale konkurrence inden for mejeriprodukter stærkt stigende, og der er brug for at udnytte alle mælkens potentialer, hedder det ifølge projektbeskrivelsen.

Stor vægt på "det naturlige"
Ved hjælp af avancerede mikroskopimetoder vil parterne undersøge, hvilke faktorer der begrænser smagsudviklingen i ost. Dette gøres helt konkret ved at skabe en visuel model, der kan være med til at afkode begrænsende faktorer i modningsprocessen.

Normalt frembringes ostesmagen af de mælkesyrebakterier, som naturligt er til stede i mælken, men også ved hjælp af specifikke mælkesyrebakteriekulturer, man tilsætter mælken. Arlas sigte er at optimere processen uden at tilsætte noget nyt til mælken, men udelukkende ved at ændre på osteteknologien og udvælge de helt rigtige mælkesyrebakterier.

Dermed skal fremtidens nye oste leve op til den erklærede vision i Arla: at skabe fremtidige mejeriprodukter på en naturlig måde.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109