23948sdkhjf

Det kan blive et fremragende 2014 for dansk vin

Varm og lang sensommer vil styrke dansk vinhøst, som har svært ved at følge efterspørgslen.
Hvis solen vil skinne lige så meget, som meteorologer har stillet i udsigt, så bliver årets danske vinhøst en af de bedste nogensinde, når druerne skal plukkes omkring 1. oktober.

Det vurderer Svend Aage Hansen, som er formand for brancheorganisationen Danske Vingårde, som har cirka 60 erhvervsavlere i medlemsfolden.

- Når druerne nu skifter farve, begynder de at opbygge aromaer og sukkerstoffer, og det vil kun ske, hvis der er mindst 15 grader, siger han til Food Supply.

Det afhænger altså meget af vejret, om der overhovedet kommer dansk vin på bordet. 2013 var et “udmærket år”, som Svend Aage Hansen kalder det. Det samme var 2009 og 2010, mens 2011 og 2012 var katastrofale. Druer, som det danske vejr ikke har kunnet modne, bliver aldrig til vin, så jo bedre vejr, desto flere modne druer og desto flere fyldte flasker.

Tomhændede gæster i år
En lang og god sommer betyder derfor, at der bliver vin nok til at tilfredsstille de mange gæster, som besøger de danske vingårde. Dansk vinavl er først og fremmest et oplevelseserhverv for turister, som køber vinen ved stalddørene, og dansk vin sælges kun i ringe omfang til detailhandel eller grossister.

Svend Aage Hansen driver selv Aarø Vin på Lillebæltsøen Aarø mellem Haderslev og Assens, og selv om 2013 var et udmærket år, så gav det ikke vin nok til at dække gæsternes efterspørgsel.

- Kan vi lave den mængde vin, som vi håber, så har vi meget mere at sælge. I år fik jeg udsolgt midt på sommeren, og jeg har 1500 som skal til vinsmagning frem mod oktober. Dem kan jeg ikke sælge vin til, siger han.

Dansk vinavl svarer i omfang til en halv procent af danskernes vinforbrug. Branchen vokser med cirka 10 procent hvert år, anslår brancheformand Svend Aage Hansen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079