Udenlandske produkter kommer nemmere til Ø-mærket
Selvom de ikke overholder de danske fortolkninger af EUs regler for økologi, så kan en lang ikke udenlandske produkter smykke sig med det danske Ø-mærke.
Fødevareminister Dan Jørgensen siger til DR, at man ikke kan afholde de udenlandske producenter fra at få det danske Ø-mærke, ej heller vil han slække på reglerne i Danmark.
- Vi skal have høje standarder i Danmark, og så må vi arbejde for, at andre lande skal komme op på vores niveau, siger Dan Jørgensen.
De fødevarer, hvor det er nemmest for udlændinge at opnå ø-mærket er æbler, honning og æg.
Ikke et kvalitetsstempel
Hos Økologisk Landsforening fortæller chefkonsulent Sybille Kyed, at otte ud af ti danskere har stor tillid til Ø-mærket, men dog også at langt de fleste slet ikke er klar over, hvad mærket egentligt står for.
- Modsat manges opfattelse siger Ø-mærket ikke noget om danske regler for økologi. Det er et kontrolmærke, der siger, at EU's økologiregler er kontrolleret af de danske myndigheder, men det er ikke et kvalitetsmærke, understreger hun.
Samtidig påpeger hun at reglerne er åbne for fortolkning, for at kunne fungere i så forskellige lande, som der er samlet under EUs flag. Forskellige der lægger sig op ad klima, geografi, struktur og kultur.
Originalartikel