23948sdkhjf

Her er vinderen af Fødevareprisen 2014

Fynsk ægtepars destilleri løber med Fødevareprisen 2014. Brændevinen Pomé fra Aqua Vitae Sydfyn overraskede dommerpanelet ved kåringen af Sallings Fødevarepris 2014.
Fakta om Fødevareprisen 2014
Fødevareprisen uddeles for første gang i år. Formålet er at sætte fokus på danske producenter, som fremstiller eksklusive fødevarer af høj kvalitet, og få dem ud til en bredere skare af forbrugere.

Fødevareprisen 2014 er indstiftet med støtte fra Sallingfondene og uddeles i samarbejde med F. Salling A/S, Jyllands-Posten og Food Organisation of Denmark.

Dommerpanelet bag Fødevareprisen 2014
- Wassim Hallal, kok på Frederikshøj, Aarhus
- Nicholas Min Jørgensen, kok på Substans, Aarhus
- Jakob De Neergaard, tidligere kok på Søllerød kro, nu medindehaver af Jacob & Jakob Icecream by Rossini Organics
- Eva Kjer Hansen, formand for Bocuse d’Or i Danmark, MF (V) og tidligere fødevareminister
- Kenneth Hansen, kok på Svinkløv Badehotel, sølvvinder ved Bocuse d’Or
- Christian Hansen, slagtermester i Salling Super Aarhus
- Rene F. Jensen, kolonialchef i Salling Super Aarhus
- Den er rund og sød og var på alle måder en positiv overraskelse for alle omkring dommerbordet. Pomé er meget anderledes, end hvad man ellers forventer af en brændevin, sagde medlem af dommerpanelet ved Fødevareprisen 2014, Eva Kjer Hansen, der også er formand for Bocuse d’Or Danmark, MF (V) og tidligere fødevareminister.

Kort forinden havde hun og en række prominente kokke smagt sig igennem de 12 finaleprodukter til Fødevareprisen 2014 i Salling, som blev uddelt torsdag den 23. oktober i Aarhus.

Blandt finalistprodukterne var der alt fra pølser og isdessert til whisky og danskdyrkede hvidløg. Dommerne var kommet på en svær opgave, for hvordan finder man en vinder, når direkte sammenligning mellem produkterne er umulig?

- Det er derfor dommerpanelet består af mennesker, som har smagt på rigtig meget gennem deres karrierer. Det giver os mulighed for at vurdere hvert enkelt produkt op mod alt, hvad vi ellers har smagt før, forklarede kok Jacob De Neergaard, hvortil hans dommerkollega Wassim Hallal tilføjede:

- Vi går efter det, der overrasker mest. Den smag og det produkt, som samlet set er bedst i sin klasse – og som overrasker os positivt.

Lille produktion af stor brændevin
Overrasket blev også Lene True Knudsen, der sammen med sin mand, Karsten, driver Aqua Vitae Sydfyn. Da deres brændevin-aperitif Pomé blev udråbt til vinder af Fødevareprisen 2014, forsøgte Lene forgæves at komme igennem på telefonen til Karsten, der var på arbejde.

- Det er et kæmpe skulderklap til os. Vi driver vores lille virksomhed, fordi det er sjovt. Vi startede med en idé om at producere vin, men det var vi ret dårlige til. Vi er bedre til brændevin, og det synes dommerne heldigvis også, fortalte hun.

Nu skal hun og Karsten til at se på mulighederne for, at Pomé kan komme på hylderne i Sallings fødevareafdeling, Salling Super. Aqua Vitae fremstiller 8-10.000 flasker Pomé om året og har ikke umiddelbart planer om at udvide produktionen.

Eksklusiv, økologisk isdessert løb med hele to priser
Da det blev tid til, at Karin Salling skulle uddele de to øvrige priser for ”Mest innovative produkt” og ”Bedste emballagedesign”, troede Karin Salling først, at hun havde fået det forkerte kort, da hun for anden gang udråbte isdesserten ”Winterspring” med Kamille Æble som vinder. Men den var god nok: Den nordiske isdessert, som fremstilles af Winterspring efter opskrift af Michelin-kok og Bocuse d’Or-vinder Rasmus Kofoed, vandt begge priser á 10.000 kr.

Karina Schmitt Lund, der er ejer og grundlægger af Winterspring, var pavestolt over de to priser og kunne slet ikke holde op med at smile.

- Det er helt vildt dejligt. Vi er jo en nystartet virksomhed, og vores produkter har kun været i handlen i en måned, så det er en virkelig god start. Vi har arbejdet meget med både opskrift, fremstilling, råvarer og emballage, så vi er rigtig glade for at vinde hæder for både innovation og emballagedesign, sagde hun.

Dagens sidste hæder var Publikumsprisen. Her havde kunderne indstillet de produkter, som de ikke ville undvære i deres køkken, hvorefter et panel af mad- og livsstilsbloggere udvalgte den endelige vinder: Økologiske æg fra Niels og Grete.

Årets Vindere
Fødevareprisen 2014: Pomé: Dansk aperitif-brændevin på 25 %. Lavet på friskpresset æblemost fra Gårdmosteriet på Fyn. Brændevinen lagres på egefade i mindst seks måneder, hvorefter den er klar til at drikke. Fremstilet af Aqua Vitae Sydfyn.

Mest innovative produkt: Kamille Æble Nordisk isdessert - Winterspring. Økologisk isdessert bestående af kamilleblomst- og vaniljeflødeis med drys af græskarkerner. Fremstillet af Winterspring, København.

Bedste emballagedesign: Kamille Æble Nordisk isdessert - Winterspring. Isboks fremstillet af flamingo, der sikrer, at isen ikke tør op på vej hjem fra supermarkedet. Kassen er inddelt i tre rum, der adskiller sorbet- og flødeis og samtidig har et rum til drys af søde græskarkerner. Fremstillet af Winterspring, København.

Publikumsprisen: Økologiske æg fra Niels og Grete. Økologiske æg. Fremstillet af Niels og Grete Riis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095