I de danske yder- og landbrugskommuner er man dybt afhængig af fødevareindustrien, der her står for henholdsvis 15,6 og 10,5 procent af arbejdspladserne. Det viser tal fra Danmarks Statistik som Landbrug & Fødevarer har brugt i en ny analyse, Fødevareklyngen og Udkantsdanmark.
Det oplyser Landbrug & Fødevarer på sin hjemmeside.
- Tallene viser, at fødevareklyngen står for den største del af beskæftigelsen i langt de fleste yder- og landkommuner. Enkelte steder er der flere offentligt ansatte, men landbruget og fødevarevirksomhederne er uden tvivl afgørende for beskæftigelsen uden for de større bykommuner, siger Finn Christensen, der er statistikchef i Landbrug & Fødevarer.
For professor Bent Greve fra Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet er der to muligheder for at fastholde og skabe jobs i udkantsdanmark i de kommende årtier.
- I yder- og landkommunerne har man altså ikke har så mange muligheder at satse på. Man kan lave turisme og fødevareerhverv. Groft sagt, er det de eneste to muligheder der er, siger han.
Fødevareklyngen udgør 11,7 pct. af den samlede beskæftigelse i udkantskommunerne.