23948sdkhjf

Forskere løste stort æbleskive-problem

Førhen drillede dampen fra æbleskiverne hos kagefabrikken Bisca så meget, at produktionen med jævne mellemrum måtte lukkes helt ned. Det har en gruppe ingeniørstuderende fra DTU Fødevareinstituttet nu gjort noget ved.
Det kan godt betale sig at få hjælp udefra af nogen med teknisk viden. Det er man ikke i tvivl om på kagefabrikken Bisca, som er blevet meget bedre til at holde dampen oppe i produktionen, fordi dampen er gået af æbleskiverne.

Tidligere blev æbleskiveproduktionen lukket helt ned cirka hver anden dag, fordi dampen fra æbleskiverne bevirkede, at virksomhedens fryser ofte skulle afrimes, skriver DTU på sin hjemmeside.

Men da en flok ingeniørstuderende fra DTU kiggede nærmere på produktionen – og på overfladetemperaturer, fordampning, varmeveksling med mere – blev der fundet en løsning på problemet.

Ændrede produktionsgangen
Projektet viste, at fordampningen inde i fryseren bliver ni gange mindre, hvis man indførte et ekstra trin, hvor æbleskiverne køler af ved stuetemperatur i omkring ni minutter, inden de kommer i fryseren. Bisca har derfor lagt produktionsgangen om, så transportbåndene, der årligt fører 55 millioner æbeskiver fra ovnen til fryseren, kører langsommere, og dermed får æbleskiverne tid til at dampe af der.

Efter anbefaling fra DTU Fødevareinstituttet har Bisca desuden lagt arbejdstiderne om, så der nu arbejdes i to skiftehold af ti timer. Det gør, at fryseren hver nat har fire timer til at afrime. Tidligere arbejdede Bisca i døgndrift, indtil fryseren ikke kunne mere, og man var nødt til at stoppe produktionen.

Det viste sig derudover, at Bisca sparer omkring 28 procent energi på at lave æbleskiver med den nye metode, skriver DTU.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079