- Kødkendskab bliver for dyrt
Stort EU-flertal stemte for, at forarbejdede fødevarer skal mærkes med kødets oprindelsesland
Hensigten er ikke mindst, at man fremover skal undgå sager som sidste års hestekødskandale, hvor der var brugt hestekød i stedet for oksekød i lasagne.
Men de kommende regler er for dyre og giver ikke forbrugerne øget sikkerhed, mener Dansk Industri.
- Sagen om hestekød var en svindelsag, og det vil de nye regler alligevel ikke kunne forhindre. I stedet vil den type regler pålægge fødevarevirksomhederne store administrative byrder, uden at det giver forbrugerne væsentlig merværdi, siger direktør Ole Linnet Juul, DI Fødevarer, på Dansk Industris hjemmeside.
Tre forskellige lande
Han påpeger, at reglerne om oprindelsesmærkning blandt andet vil betyde, at fødevarevirksomheder skal ændre deres emballage hver gang en af deres leverandører skifter indkøbsland.
- En fødevarevirksomhed, der for eksempel fremstiller spegepølse, vil ofte bruge både oksekød, svinekød og spæk. Det kan sagtens være fra tre forskellige lande. Konsekvensen af forslaget vil være, at man skal stoppe produktionen, rense hele anlægget og ommærke produktet, hver gang der kommer en ny leverandør. Vi får madspild, bureakrati og højere priser - men ikke mere fødevaresikkerhed, mener Ole Linnet Juul.