Opfindelse får ketchuppen til at flyde rigtigt
Fødevareproducenter kan spare en million om året
En ny opfindelse kan således revolutionere markedet for måling af alle væskers flydeegenskaber, skriver Danmarks Tekniske Universitet, DTU, på sin hjemmeside.
Opfindelsen, der er udviklet og testet i laboratoriet på DTU, er baseret på en ny mikrofluid-chip-teknologi, der måler, om væsker som yoghurt, cremer, shampoo og maling flyder på den helt rigtige måde.
Direkte og kontinuerligt
Når det såkaldte mikro-rheometer er sat i produktion, kan det placeres på kundens fabrik og måle væsker direkte og kontinuerligt fra de rør, hvor produktionen foregår. Det gør opfindelsen unik. I dag måler produktionsfolk flydeegenskaberne ved at pendle mellem fabrik og laboratorium for skiftevis at tappe væsker og udføre målinger.
Produktionsvirksomheder kan årligt spare omkring en million kroner ved at installere en mikrofluid-chip, skriver dtu.dk.
Iværksætterfirmaet Fluidan går nu igang med at teste opfindelsen ude hos nogle virksomheder for at vise, at den er robust.
- I dag bliver der årligt solgt udstyr til at måle flydeegenskaber for halvanden milliard kroner på globalt plan. Vores mål er en årlig omsætning på 20-40 millioner kroner om fire-fem år. På sigt kan det blive meget større. Nu er hele verden vores arbejdsplads, siger en af Fluidans indehavere, Anders L. Østergård, på hjemmesiden.