Vi spiser sundere - men ikke sundt nok
Fisk og grøntsager fylder mere i danskernes kost, mens sodavand fylder mindre, viser stor undersøgelse.
For selv om danskerne spiser sundere, er det stadig ikke godt nok, viser en ny stor kostundersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet står bag.
De fleste danskere putter grøntsager på tallerknerne hver dag, og indholdet er steget med 20 procent siden den forrige undersøgelse. Dermed er vi er tættere på at opfylde nogle af de officielle kostråd.
Men før man går ud og fejrer det med bland selv-slik, er der grund til at være opmærksom. For når danskerne spiser flere grøntsager, er det eksempelvis agurk og salat, som er blandt de mindre kostfiberrige grøntsager.
Og blandt de voksne er indtaget af frugt faldet med cirka 16 procent i samme periode ifølge den nationale undersøgelse, der omfatter knap 4.000 personer i perioden 2011-2013.
Hver tiende spiser slet ikke fisk
Det gennemsnitlige indtag af fisk er til gengæld også steget, især i de voksnes kost, som indeholder omkring 14 gram mere fisk pr. dag, men indtaget er dog stadig for lavt. Faktisk spiser hver tiende slet ikke fisk.
Tal fra slik-producenternes forening Sugar Confectionary Europe viste for nylig, at Danmark ligger på andenpladsen over dem, der spiser mest slik i verden. Hver dansker spiste i 2013 i gennemsnit 8,18 kilo slik.
Selv om halvdelen af de 4-14-årige og hver tredje voksen spiser for meget sukker, spiser både børn og voksne færre sukkerholdige fødevarer.
- Søde sager er tomme kalorier, fordi de kun bidrager meget beskedent til indtaget af vitaminer og mineraler, så det er positivt at se et fald i, hvor meget slik og sodavand danskerne får, siger seniorrådgiver Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet.
Ifølge kostanbefalingerne fra 2012 er det ikke et fedt, hvilken slags fedt man putter i munden.
De anbefaler en begrænsning af det mættede fedt, men det har danskerne endnu ikke taget til sig, for det gennemsnitlige indhold af mættet fedt ligger 50 procent højere end anbefalingerne.
/ritzau/