23948sdkhjf

Kemikalier i mad kan give en farlig cocktail

Selv små doser kan have markant negativ effekt
Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter af kemikalier i fødevarer har slået fast, at kemikalier i selv små doser kan have en markant negativ effekt, hvis de optræder i en kemikalie-cocktail. Det skriver DTU Fødevareinstituttet på sin hjemmeside.

I projektet, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for, er en pålidelig metode til beregning af cocktaileffekter udviklet. Beregninger fra projektet har også vist et behov for at begrænse, hvor meget af visse stoffer danskere udsættes for.

En stor å

Det har længe vakt bekymring, at den traditionelle måde at vurdere kemikaliers sundhedsskadelige effekter kun tager højde for kemikalier enkeltvis og ikke ser på effekter, der kan opstå på mennesker, når stofferne optræder sammen i en cocktail. Bekymringen har været, at stofferne kan forstærke hinanden, så deres samlede effekt bliver større end den, der kan forudsiges ud fra enkeltstoffernes isolerede effekt.

- Vores undersøgelser viser, at mange bække små faktisk kan udgøre en stor å. Den indsigt har stor betydning for, hvordan vi fremover bør risikovurdere de kemikalier, vi er udsat for gennem de fødevarer, vi spiser, forklarer professor Anne Marie Vinggaard fra DTU Fødevareinstituttet.








side: Mad med mindre kemi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109