Slovenere klar med ny app til sporing af fødevarer

It og fødevarer smelter mere og mere sammen

Scan stregkoden med mobiltelefonen i butikken og indtast produktets mindst holdbar til-dato – så er der direkte adgang til et væld af informationer om den fødevare, man som forbruger har scannet.

Sådan lyder ideen til en nyudviklet sporbarheds-app, som torsdag blev vist frem på Danish Food Clusters innovations-dag i Aarhus.

To unge iværksættere, Žiga Drev og Tomaž Levak, havde taget den lange tur fra hjemlandet Slovenien for at vise deres teknik frem til danske fødevarefolk, og slovenerne håber nu, at de første danske fødevareproducenter melder sig som kunder inden længe.

Informationerne, som app’en leverer, kommer direkte fra den enkelte producent/leverandør, der selv kan gå ind og opdatere, når der sker ændringer. Forbrugerne kan således få friske informationer om råvarernes oprindelse i for eksempel en yoghurt, hvor man kan spore indholdet hele vejen tilbage til hvert eneste landbrug, der har leveret mælk til yoghurten.

Forbrugerkommentarer og webcam

- Det er også muligt at få information om for eksempel hvor mange kilometer, der er fra landbruget til mejeriet eller slagteriet, og forbrugerne kan bedømme og kommentere produktet. Vi arbejder også på kunne tilbyde mulighed for, at man via et webcam kan se køerne i stalden, siger Tomaž Levak til Food Supply.

Iværksætterduoen oplyser, at 1.200 farmere er brugere af app’en i Slovenien, og firmaet er nu klar til at tilbyde systemet i andre lande. I den forbindelse ser slovenerne Danmark som et helt oplagt sted, og Aarhus var derfor også det første sted uden for hjemlandet, de viste mulighederne frem.

- Forbrugerne i Danmark er kendt for at efterlyse gennemsigtighed, og det er vigtigt at kunne vise, hvor indholdet kommer fra, bemærker Žiga Drev.

OriginTrail, som sporbarhedssystemet hedder, kan implementeres i Danmark i løbet af nogle få uger – det kræver bare, at en eller flere kunder vil være med, konstaterer slovenerne.

På vej frem med stormskridt

Hos Danish Food Cluster er direktør Lone Ryg Olsen imponeret over app’en, som hun ser som endnu et eksempel på, at it og fødevarer smelter mere og mere sammen.

I det hele taget er innovation inden for fødevarebranchen på vej fremad med stormskridt, påpeger hun med henvisning til andre indspark på innovationsdagen i Aarhus.

- For eksempel fortalte Julie Wurfel fra Mixing Bowl i Silicon Valley, at man også dér ser fødevarebranchen som det næste store område, hvor der for alvor vil komme en masse innovation, siger Lone Ryg Olsen.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Niels Rohrberg
Det kan undre lidt at direktøren for Danish Food Cluster er så imponeret, når der allerede for et par år siden blev udviklet et rent dansk system, som kan det samme - og mere til. Det hedder Food-Tag.

http://www.lyngsoesystems.com/supply_cha...

Niels Feilberg
Som jeg forstår det, så er FoodTag en rudimentær løsning, der anvender statiske data, hvorimod OriginTrail anvender dynamiske data fra producenters ERP-systemer med daglige ændringer, hvor fx råmaterialer ændres i hver batch. For hver ny batch fordrer FoodTag endvidere, at QR-kode skal opdateres. Små producenter kan måske klare dette, men den går vel ikke i det daglige hos fx Arla og Danish Crown? OriginTrail er en plug and play løsning, som jeg forstår det - meget, meget væsentligt! Og så kan jeg ikke se, at FoodTag kan interagere dynamisk mellem forbrugeren og producenten - altså at forbrugeren kan sende feedback til producenten, som så kan svare og sende push meddelelser. Og så fungerer app-hjulets "Sporbarhed" og "Vare" i øvrigt slet ikke i dagens udgave af FoodTag, der således får en meget, meget lav rating hos mig som forbruger. Men FoodTag synes jo også kun at have nogle få brugere i Himmerland og Nordjylland, herunder også tilknyttede virksomheder! Havd med resten af Danmark? Som jeg umiddelbart ser det, så kan FoodTag overhovedet ikke hamle op med OriginTrail. Hvad er det, FoodTag kan mere og bedre i sammenligning med OriginTrail?

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Co-Ro tog et gevaldigt saft-dyk

Men Sun Lolly-producenten sprøjter nye produkter ud i stor stil

Ny maskine sætter fart i fristelserne hos Easyfood

Mejerierne hædrede den gode fødevaredebat

Ny bestyrelse i mad-tænketank

FoodTech sætter viden på menuen

Messen i Herning omdanner i år den ene messehal til Tech City

Danish Crown tjener flere penge trods pres på priserne

Nyhedsbrev

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

- Vores dadelplaner kan blive en kæmpesucces

The Whole Companys Henrik Winther-Olsen klar til produktion i Dubai - kommer måske til at konkurrere med sig selv

Lettelse hos Kohberg: Vi er er på rette spor

Efter et særdeles nedslående 2016 gik det kraftigt frem for brødgiganten i 2017

Både op og ned for Geia Food

Omsætningen steg til over 1,2 milliarder kroner, men intens konkurrence fik overskuddet til at dale

Erhvervsmanden Nils Foss er død - 90 år

Coop lukker 16 brugser

Farvel til en række butikker, der gennem en årrække har givet underskud

The Whole Company klar med helt ny serie af frugtsnacks

Koncernen vil indtage udlandet på flere fronter

Dansk Supermarked skifter navn

Ny, nordjysk gin har været oppe i skyerne

25 pubs giver brødre milliongevinst

Nu kan Arbejdstilsynet tale med ansatte alene

Madglade milliardærer redder eksklusiv restaurant

BioMar udvider for 90 millioner i Brande

Lakridskonge producerer igen selv

Johan Bülow har sat skub i udviklingen af nye lakridser

Gråsten Fjerkræ gør klar til at udvide

Pladsmangel i Kværs har flyttet arbejdspladser sydpå

Ligner de en puck? Mørbrad hitter til ishockey-VM

NTF-Aalborg har skiftet direktør

Lukket burgerkæde kostede millioner

FødevareDanmark: Stram den lov

Økologisk gourmet-slagteri rykker ind hos Irma

Romkuglemester er vokset yderligere

Pengene strømmer ind hos Gasoline Grill

International hæder til Skjern-gin

Gulerødder har bidt sig fast om øko-favorit

Møllerup Gods klar med danske hampefrø

Ellemann-Jensen ny fødevareminister

Dansk familie blev mangemillionærer på Hot n'Sweet

Ny madfestival nærmer sig

Orkla Foods klar med ny salgsdirektør i Danmark

Unibrew solgte og tjente mere

Se alle Medlemmernes egne nyheder

De helt rigtige løsninger til hårde miljøer

Der er gang i produktionen af vores nye løfteåg til truck hos vores maskinfabrik i Aalborg.

Dansk fællesstand på AgroProdMash 8. – 12. oktober 2018 - skyd genvej til det russiske marked

Pilz fortsætter væksten i omsætning og medarbejderantal samt udvider produkt-porteføljen

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nye medarbejdere

Dansk hærdningsteknologi til rustfrit stål løser udfordringer hos MAN Diesel & Turbo

Tæt samarbejde mellem Arla, Siemens og DHJ resulterer i innovativt afgangsprojekt

Tre 10-års jubilarer hos Holtec Automatic A/S

Simatic CPU'er fra Siemens får facelift

Gratis rådgivning til robot industrien

Stor fynsk plastproducent investerer i ny pakkelinje fra robotklyngen i Odense

SMC lancerer ekstremt fleksibel sugekop af blå silikonegummi

Wexøe indgår ny samarbejdsaftale med Jacob Hinsch og eWon

Hvilken sensor til niveau måling er bedst?

Kunne du også tænke dig en traverskran som vi for nylig har leveret til denne kunde?

KE Fibertec satser på Norge

Broelementerne til Kronprinsesse Marys bro kræver løftegrej i den helt tunge ende

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsuger til Abenas nye produktionslinje

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Smart løsning - Et produkt løser flere udfordringer.

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Fibox A/S præsenterer profil video

Optimering af Sandpiper Membranpumper

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Send til en kollega

0.23