Slovenere klar med ny app til sporing af fødevarer

It og fødevarer smelter mere og mere sammen

Scan stregkoden med mobiltelefonen i butikken og indtast produktets mindst holdbar til-dato – så er der direkte adgang til et væld af informationer om den fødevare, man som forbruger har scannet.

Sådan lyder ideen til en nyudviklet sporbarheds-app, som torsdag blev vist frem på Danish Food Clusters innovations-dag i Aarhus.

To unge iværksættere, Žiga Drev og Tomaž Levak, havde taget den lange tur fra hjemlandet Slovenien for at vise deres teknik frem til danske fødevarefolk, og slovenerne håber nu, at de første danske fødevareproducenter melder sig som kunder inden længe.

Informationerne, som app’en leverer, kommer direkte fra den enkelte producent/leverandør, der selv kan gå ind og opdatere, når der sker ændringer. Forbrugerne kan således få friske informationer om råvarernes oprindelse i for eksempel en yoghurt, hvor man kan spore indholdet hele vejen tilbage til hvert eneste landbrug, der har leveret mælk til yoghurten.

Forbrugerkommentarer og webcam

- Det er også muligt at få information om for eksempel hvor mange kilometer, der er fra landbruget til mejeriet eller slagteriet, og forbrugerne kan bedømme og kommentere produktet. Vi arbejder også på kunne tilbyde mulighed for, at man via et webcam kan se køerne i stalden, siger Tomaž Levak til Food Supply.

Iværksætterduoen oplyser, at 1.200 farmere er brugere af app’en i Slovenien, og firmaet er nu klar til at tilbyde systemet i andre lande. I den forbindelse ser slovenerne Danmark som et helt oplagt sted, og Aarhus var derfor også det første sted uden for hjemlandet, de viste mulighederne frem.

- Forbrugerne i Danmark er kendt for at efterlyse gennemsigtighed, og det er vigtigt at kunne vise, hvor indholdet kommer fra, bemærker Žiga Drev.

OriginTrail, som sporbarhedssystemet hedder, kan implementeres i Danmark i løbet af nogle få uger – det kræver bare, at en eller flere kunder vil være med, konstaterer slovenerne.

På vej frem med stormskridt

Hos Danish Food Cluster er direktør Lone Ryg Olsen imponeret over app’en, som hun ser som endnu et eksempel på, at it og fødevarer smelter mere og mere sammen.

I det hele taget er innovation inden for fødevarebranchen på vej fremad med stormskridt, påpeger hun med henvisning til andre indspark på innovationsdagen i Aarhus.

- For eksempel fortalte Julie Wurfel fra Mixing Bowl i Silicon Valley, at man også dér ser fødevarebranchen som det næste store område, hvor der for alvor vil komme en masse innovation, siger Lone Ryg Olsen.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Niels Rohrberg
Det kan undre lidt at direktøren for Danish Food Cluster er så imponeret, når der allerede for et par år siden blev udviklet et rent dansk system, som kan det samme - og mere til. Det hedder Food-Tag.

http://www.lyngsoesystems.com/supply_cha...

Niels Feilberg
Som jeg forstår det, så er FoodTag en rudimentær løsning, der anvender statiske data, hvorimod OriginTrail anvender dynamiske data fra producenters ERP-systemer med daglige ændringer, hvor fx råmaterialer ændres i hver batch. For hver ny batch fordrer FoodTag endvidere, at QR-kode skal opdateres. Små producenter kan måske klare dette, men den går vel ikke i det daglige hos fx Arla og Danish Crown? OriginTrail er en plug and play løsning, som jeg forstår det - meget, meget væsentligt! Og så kan jeg ikke se, at FoodTag kan interagere dynamisk mellem forbrugeren og producenten - altså at forbrugeren kan sende feedback til producenten, som så kan svare og sende push meddelelser. Og så fungerer app-hjulets "Sporbarhed" og "Vare" i øvrigt slet ikke i dagens udgave af FoodTag, der således får en meget, meget lav rating hos mig som forbruger. Men FoodTag synes jo også kun at have nogle få brugere i Himmerland og Nordjylland, herunder også tilknyttede virksomheder! Havd med resten af Danmark? Som jeg umiddelbart ser det, så kan FoodTag overhovedet ikke hamle op med OriginTrail. Hvad er det, FoodTag kan mere og bedre i sammenligning med OriginTrail?

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nu vil Mikkeller også lave chokolade

Og desuden tøj, for at det ikke skal være løgn

Grød-kæde vil fordoble antallet af butikker

Men drømmen om udlandet er indtil videre skrinlagt

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Chipsfabrikkens ældre dame kører endnu

Anlægget står ikke foran pension. Tværtimod skal det efter 13 år snart udvides.

Han tester det, der rører ved fødevarer

Gennembrud for antibiotikafrit kød

Nyhedsbrev

1

Så er fuldkorn igen i fokus

Arla brager frem i Asien

Norsk pizzakomet vil åbne i Danmark - igen

Chokoladekæde mister troen på center

Varme bade til rodfrugter skal mindske madspild

Hakkekød trækkes tilbage

EU vil begrænse plastik i miljøet og genbruge al emballage

Blandede maderfaringer med kulturåret i Aarhus

Skuffende fødevaremarked forsøger igen: Der sker forbedringer i foråret

1

Det er snart helt slut for kæde af madbutikker

Juicekæden i offensiven: Så mange skal åbne i 2018

Ny forskning skal fremme sunde bakterier i maden

Netto donerede over 250.000 måltider til socialt udsatte

Haarslev Industries vil runde 2,2 milliarder

Den fynske virksomhed sætter gang i en omfattende transformation.

Åbyhøj-firma på sukkerfrit eksporteventyr

Modermælkserstatning i 83 lande kan være salmonellaramt

Kendte restauranter rykker ind i ny terminal 2

Ugens grin: Kommunikation på russisk

Tivoli åbner med restaurantfestival

Overskuddet faldt i Chr. Hansen trods omsætningsvækst

Erhvervsliv raser over nøl i Skatteministeriet

Risiko for forurening fra mus i bagerbrød

Jysk cateringfirma har voldsomt vokseværk

Lufthavnsrestaurant nægter at lukke trods byggerod

Bite Copenhagen får ny direktør

51 restauranter med i DinnerDays

Nyt juicekoncept klar i Fredericia

1

Rekordmange direktører får karantæne

Slikhandler anker dom om millionbøde

Vodkaflaske til otte millioner kroner stjålet i København

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få besøg af vores mobile showroom.

Ny projektassistent ved IPW Systems

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ejner Hessel vælger ClassicMat™ til fremtidens bilhus

Det handler om fødevaresikkerhed

Tre nye medarbejdere hos Shark & Co.

Michael har afprøvet EL:CONs rotationsordning for lærlinge – nu er han udlært elektriker

Endress+Hauser præsenterer verdens første selvkalibrerende temperaturføler

Café Sommerskos historiske lokale skifter hænder

Plejer du dit virtuelle CV nok?

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af Calcium-sulfat dampe hos Boehringer Ingelheim

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila Pro-Coulmn søjlesvingkran til Lesjöfors A/S

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Leverandør til eliten

Følg Xcelgo på LinkedIn

Simas Filters A/S styrker salgsorganisationen

Scandrums A/S er valgt som emballage-partner

Det ny Cateringinventar.dk er online - Se vores nye hjemmeside

Ronnie er udlært elektriker hos EL:CON - og vil gerne lære endnu mere...

Vil elpriserne stige eller falde i 2018?

På næste tirsdag: Kom til gratis foredrag med Toke Kruse

Manicus Teknik olie/vand køler TAK/T

Fødevarelovgivning 2018

KUKA's investering i Device Insight giver spidskompetencer inden for IIoT-p...

NORD DRIVESYTEMS udstiller på ANUGA Foodtec 2018

Send til en kollega

0.164