Slovenere klar med ny app til sporing af fødevarer

It og fødevarer smelter mere og mere sammen

Scan stregkoden med mobiltelefonen i butikken og indtast produktets mindst holdbar til-dato – så er der direkte adgang til et væld af informationer om den fødevare, man som forbruger har scannet.

Sådan lyder ideen til en nyudviklet sporbarheds-app, som torsdag blev vist frem på Danish Food Clusters innovations-dag i Aarhus.

To unge iværksættere, Žiga Drev og Tomaž Levak, havde taget den lange tur fra hjemlandet Slovenien for at vise deres teknik frem til danske fødevarefolk, og slovenerne håber nu, at de første danske fødevareproducenter melder sig som kunder inden længe.

Informationerne, som app’en leverer, kommer direkte fra den enkelte producent/leverandør, der selv kan gå ind og opdatere, når der sker ændringer. Forbrugerne kan således få friske informationer om råvarernes oprindelse i for eksempel en yoghurt, hvor man kan spore indholdet hele vejen tilbage til hvert eneste landbrug, der har leveret mælk til yoghurten.

Forbrugerkommentarer og webcam

- Det er også muligt at få information om for eksempel hvor mange kilometer, der er fra landbruget til mejeriet eller slagteriet, og forbrugerne kan bedømme og kommentere produktet. Vi arbejder også på kunne tilbyde mulighed for, at man via et webcam kan se køerne i stalden, siger Tomaž Levak til Food Supply.

Iværksætterduoen oplyser, at 1.200 farmere er brugere af app’en i Slovenien, og firmaet er nu klar til at tilbyde systemet i andre lande. I den forbindelse ser slovenerne Danmark som et helt oplagt sted, og Aarhus var derfor også det første sted uden for hjemlandet, de viste mulighederne frem.

- Forbrugerne i Danmark er kendt for at efterlyse gennemsigtighed, og det er vigtigt at kunne vise, hvor indholdet kommer fra, bemærker Žiga Drev.

OriginTrail, som sporbarhedssystemet hedder, kan implementeres i Danmark i løbet af nogle få uger – det kræver bare, at en eller flere kunder vil være med, konstaterer slovenerne.

På vej frem med stormskridt

Hos Danish Food Cluster er direktør Lone Ryg Olsen imponeret over app’en, som hun ser som endnu et eksempel på, at it og fødevarer smelter mere og mere sammen.

I det hele taget er innovation inden for fødevarebranchen på vej fremad med stormskridt, påpeger hun med henvisning til andre indspark på innovationsdagen i Aarhus.

- For eksempel fortalte Julie Wurfel fra Mixing Bowl i Silicon Valley, at man også dér ser fødevarebranchen som det næste store område, hvor der for alvor vil komme en masse innovation, siger Lone Ryg Olsen.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Niels Rohrberg
Det kan undre lidt at direktøren for Danish Food Cluster er så imponeret, når der allerede for et par år siden blev udviklet et rent dansk system, som kan det samme - og mere til. Det hedder Food-Tag.

http://www.lyngsoesystems.com/supply_cha...

Niels Feilberg
Som jeg forstår det, så er FoodTag en rudimentær løsning, der anvender statiske data, hvorimod OriginTrail anvender dynamiske data fra producenters ERP-systemer med daglige ændringer, hvor fx råmaterialer ændres i hver batch. For hver ny batch fordrer FoodTag endvidere, at QR-kode skal opdateres. Små producenter kan måske klare dette, men den går vel ikke i det daglige hos fx Arla og Danish Crown? OriginTrail er en plug and play løsning, som jeg forstår det - meget, meget væsentligt! Og så kan jeg ikke se, at FoodTag kan interagere dynamisk mellem forbrugeren og producenten - altså at forbrugeren kan sende feedback til producenten, som så kan svare og sende push meddelelser. Og så fungerer app-hjulets "Sporbarhed" og "Vare" i øvrigt slet ikke i dagens udgave af FoodTag, der således får en meget, meget lav rating hos mig som forbruger. Men FoodTag synes jo også kun at have nogle få brugere i Himmerland og Nordjylland, herunder også tilknyttede virksomheder! Havd med resten af Danmark? Som jeg umiddelbart ser det, så kan FoodTag overhovedet ikke hamle op med OriginTrail. Hvad er det, FoodTag kan mere og bedre i sammenligning med OriginTrail?

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Mælkepulver efter alle robotkunstens regler

Hundested-virksomhed har satset benhårdt på automation

Studerende har lavet en kødportal

Luft driller Højer Pølser

Industribageruddannelse flot fra start

DLG flytter hovedkontoret fra København til Fredericia

Orkla sælger K-Salat til Stryhns

Nyhedsbrev

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Blodbad på vej: Mille bygger ny fabrik

Regner med at fordoble omsætningen i 2018

Håndværksbager med stordriftsfordele

Foodpeople: Man kan godt kalde sig en håndværksbager, selv om man omsætter for over 100 millioner kroner om året

Pakkerobotter står højt på ønskelisten

Bornholmsk chips-eventyr tager fart

Ny kæmpetørrer tager over i Thyborøn

Ny filetfabrik vil give Danmark friskere fisk

Royal Norden Seafood satser mest på rødspætter

Bodylabs proteinsucces er sat til salg

Medie: Arla er oplagt som køber af producenten af kosttilskud og berigede fødevarer

McDonald's klar med kødfri burger

- Det her er simpelthen fødevarernes bungy jump

At spise melorme er både skræmmende og megafedt, mener nye producenter i Aalborg

Aalborgensiske insektfolk er tæt på det store gennembrud

Crickster klar med ovnkapacitet til 1.400 larveglas om dagen

Andesalg satte rekord

BC Catering fordobler lager

Her laver de ost til tre millioner pizzaer hver eneste dag

Det samme personale kunne pludselig producere tre gange så meget

Aftale er på plads: Mille Food bliver forgyldt

Kiks-producent har hemmelige planer

Ny restaurant eksperimenterer med matchende cocktails

- Hold op, vi var glade for den nye robot

Food Supplys stjernereporter Dan S. Frandsen fortæller her om sine osteoplevelser i Rødkærsbro

ISS sætter sig tungt på soldatermad

Årets restaurantchef: Intet uden mit team

Ny cateringdirektør på plads hos Løgismose Meyers

S: Danmark skal kæmpe for nedre EU-grænse for selskabsskat

Bornholm afslører: Ny madfestival til sommer

Roskilde får stort fødevarecenter

Aalborgensisk kulturgrund får madmarked

HKScan skuffer i tredje kvartal

Billund-firma flytter og udvider

Chefprofil skifter: Fra Lars Løkke til Danish Crown

Ærgerlig bager: Derfor kom der metal i vores kiks

Få virksomheder hopper på bonusordninger for flygtninge

Se alle Medlemmernes egne nyheder

E-bog: Vejledning til limning af kompositmaterialer

AVN Hydraulik på Ajour 2017

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kranservice: se hvorfor Muehlhan vælger Fyns Kran Udstyr

Denico Food Ingredients på Fi Europe 2017 fra den 28-30 November

Temadag omkring ”Grønne” krom(VI) frie overflader på aluminium

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Væskefiltrering – med effektivitet og dokumentation i fokus

Lær at genbruge dine konstruktioner - deltag på Inventor iLogic – Produktkonfiguration d. 14/12

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Lefon rørsave – en fremragende løsning til rustfrie mejerirør

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Thanksgiving torsdag den 23. november 2017

QMS-Consults kursuskatalog for 2018

Advances in hygienic design guidelines and Industrial best practice

Emotron Softstarter

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsuger til Abenas nye produktionslinje

Følg os på Facebook og vind en kurv

November nyhedsmail fra KE Fibertec

Den eneste sande grønne kilowatt-time er den, der aldrig bliver brugt

Lejer til Levnedsmiddelsindustrien

YASKAWA ie4++ supersparemotor og en inverter

SEW-sats på eftermarkedet

Technor deltager på Maskinmestrenes Erhvervskonference - Ajour 2017

DENIOS - Behandling af farlige medier

Send til en kollega

0.254