Vi glemmer grøntsager to gange om dagen
Ikke meget grønt på tallerkenen, når det ikke er aftensmad
Det viser en repræsentativ undersøgelse, som GfK har lavet for Gartneribrugets Afsætningsudvalg (GAU). 81 procent har svaret, at grøntsager ikke eller næsten ikke indgår i morgenmåltidet.
Tallet er endda endnu højere, når det kommer til børnefamilier, hvor 85 procent ikke har grøntsager med på morgenbordet. Set over en hel dag får 85 procent af danske børnefamilier ligefrem under halvdelen af de anbefalede 600 gram frugt og grønt.. Det er ifølge Pernille Bech, marketingkoordinator i GAU, et problem.
- De fleste danskere venter med grøntsagerne til aftensmaden, og det er en skam, for ved at sprede det ud over dagen bliver det meget nemmere at få spist den anbefalede mængde frugt og grønt. Vi kan jo samtidig se, at mange ville ønske de fik flere grøntsager til daglig, siger hun til foodculture.dk.
Danskerne ved ikke, hvornår de har fået nok
DTU Fødevareinstituttet offentliggjorde i marts en national kostundersøgelse, der har set nærmere på danskernes kost fra 2011 til 13, herunder ikke mindst frugt- og grøntforbruget.
Ifølge Sisse Fagt, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, er det rigtigt, at danskerne har en tendens til at klumpe grøntforbruget sammen til aftensmaden, mens frugt også bliver spist til mellemmåltider. Hun ser en stor forhindring i, at mange danskere ikke er klar over, hvornår de har fået den mængde frugt og grønt, de skal have.
- Mange misforstår anbefalingerne og ved for eksempel ikke, at flåede dåsetomater også tæller med ved siden af rå grøntsager - eller tror, at det primært handler om frugt, ikke grønt. På den måde jagter folk jo en evig dårlig samvittighed over, at de gerne vil spise flere af de grønne varer, men ved ikke hvor meget, siger Sisse Fagt til foodculture.dk.
Den nye undersøgelse fra GFK peger også på, at kun hver anden af børnefamiliernes indkøbskurve indeholder frugt og grønt. Og mange familier fremhæver, at der er flere grøntsager, som de ikke ved, hvordan man skal tilberede.