- Hvilken mangel på arbejdskraft?
Fagboss fra NNF afviser, at fødevarebranchen har problemer
Sådan lyder det fra Ole Wehlast, formand for fagforbundet NNF, der repræsenterer omkring 23.000 fødevarearbejdere over hele landet, i et interview med branchemediet FødevareWatch.
Diskussionen har ellers været en central del af valgkampen, hvor flere virksomheder har fortalt, at de har svært ved at besætte ledige stillinger, og at problemet i værste fald kan bremse det spirende opsving.Samtidig viser en undersøgelse foretaget af Landbrug & Fødevarer, at tæt på halvdelen af alle fødevarevirksomheder har ansat udlændinge på grund af mangel på kvalificerede danske ansøgere.
Men det holder ikke, at der mangler dygtige danskere, mener Ole Wehlast. Han peger på, at der er ni ledige for hvert stillingsopslag i fødevarebranchen, hvor arbejdet ofte er ufaglært.
- De ledige kunne være klar i morgen
- Vi opfatter det ikke som et problem at skaffe arbejdskraft i den del af branchen, vi repræsenterer. Det kunne være rart, hvis virksomhederne i stedet anerkendte, at de har et ansvar for at ansætte ledige danskere, før de begynder at hive busser ind med udenlandsk arbejdskraft til ufaglærte jobs. Jeg vil vove den påstand, at alle vores ledige kunne stå til rådighed for de danske virksomheder i morgen, siger fagbossen til FødevareWatch.
Derfor mener han også, at virksomhederne er ude i et politisk ærinde, når de melder, at de har svært ved at finde kvalificerede medarbejdere.
- Vi har før sagt, at det er pudsigt, at de ikke tager vores ledige og i stedet henter andre ind. Hver gang, man tager en person ud af det danske ledighedssystem, sparer man samfundet 150.000 kroner, så hvorfor ikke gøre det? Man kan ikke både sige, at vi skal skabe vækst i det danske samfund og ikke selv hjælpe til ved at ansætte ledige. Det undrer os, for vi kan sagtens levere den vare, de efterspørger, siger Ole Wehlast til fagmediet.
NNF repræsenter blandt andet lønmodtagerne på de danske slagterier og mejerier, hvor der ofte er mange udenlandske ansatte.