23948sdkhjf

Danske Slagterier: Flere handelsaftaler nu!

Verdenshandlen reguleres i stigende grad af bilaterale aftaler. Danske Slagteriers formand, Bent Claudi Lassen, efterlyser en mere aktiv indsats fra Danmarks og EU’s side for at indgå aftaler med de vigtigste eksportmarkeder.
Håbet om en multilateral handelsaftale i verdenshandelsorganisationen WTO svinder ind. Der har længe været behov for, at EU bliver mere aktiv for at indgå relevante bilaterale aftaler til sikring af fortsat adgang til de vigtigste eksportmarkeder. Det fastslog Danske Slagteriers formand, Bent Claudi Lassen, på brancheorganisationens delegeretmøde tirsdag den 11. marts.

Hvor bilaterale frihandelsaftaler stort set ikke var et fænomen for 15 år siden, er antallet øget siden midten af 90’erne - og især i de seneste fem år, så der i dag er i alt ca. 225 notificerede aftaler i WTO-regi.

- Omkring 50 pct. af hele verdenshandlen er i dag reguleret af bilaterale aftaler, konstaterede Bent Claudi Lassen.

Han påpegede, at lande som Japan, Korea, Canada og USA er særdeles aktive, når det gælder indgåelse af bilaterale frihandelsaftaler. Siden 2004 har USA og Canada således notificeret 14 aftaler - mens EU har notificeret otte. Særligt bemærkelsesværdigt er det, at de lande, der er meget aktive med at indgå bilaterale aftaler, ofte enten er vigtige tredjelandsmarkeder for eksporten af dansk svinekød - eller vores vigtigste konkurrenter på verdensmarkedet.

Bent Claudi Lassen nævnte Japan som et eksempel. Mexico indgik en bilateral frihandelsaftale med Japan i 2005 og Chile gjorde det samme i 2007 - begge lande med en betydelig svineproduktion - ligesom der er tilnærmelser til Japan fra USA, Canada, Brasilien og den sydamerikanske handelsorganisation Mercosur. Lande der til sammen står for omkring 70 pct. af Japans import af svinekød.

Danske Slagteriers formand fremhævede i den forbindelse, at EU’s mandat til at forhandle aftaler i 2007 ikke omfatter Japan - på trods af at alene den danske svinekødseksport til det japanske marked er på mere end fire milliarder kr.

- Hvor er Danmarks fingeraftryk på EU’s mandat?, spurgte Bent Claudi Lassen.

EU er i gang med at forhandle en aftale med Sydkorea, der også er et vigtigt marked for den danske svinekødsbranche. Det forlyder, at det seneste tilbud fra Sydkorea til EU langt fra matcher, hvad amerikanerne blev tilbudt. Således vil Sydkorea efter seks år have udfaset tolden på amerikansk svinekød, som dermed få fri adgang til det Sydkoreanske marked. I det nuværende tilbud til EU er der tale om en dobbelt så lang udfasningsperiode, idet udfasningen af tolden for ferske varer sker over 10 år og for frosne varer over 13 år. Bent Claudi Lassen ser derfor en risiko for, at USA´s eksport til Sydkorea fortsætter med at stige, mens den danske eksport bliver sat skakmat af de konkurrenceforvridende aftaler.

- Det går simpelthen ikke. Det er ”en ommer”, og vi forventer naturligvis, at den danske regering sikrer, at der ikke her sker en ny konkurrenceforvridning, fordi det ikke er lykkedes at få en multilateral WTO-aftale på plads. Hverken Sydkorea eller Japan må blive de nye eksempler på, at EU ikke kan hamle op med USA, når det gælder om, at sikre danske virksomheders konkurrenceevne, fastslog Danske Slagteriers formand.

Kilde: Danske Slagterier

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094