Priserne på mad i danske butikker steg fra april til maj med 0,2 procent, viser det seneste forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik. Dermed ligger fødevarerne nu 1,1 procent over niveauet i maj 2014 - og desuden over den generelle inflation på 0,6 procent, skriver Dansk Handelsblad.
Fra april til maj har prisstigninger på sukkervarer, marmelade og chokolade samt kød ifølge Danmarks Statistik været blandt de største bidragsydere til at løfte inflationen, mens gruppen sodavand, mineralvand og juice omvendt har trukket ned.
Med et prisindeks på 135,4 i maj er det stadig billigere at købe ind i supermarkeder og discountbutikker, end det var for godt tre år siden - før afskaffelsen af først fedtafgiften og siden sodavandsafgiften, skriver bladet.
I år har en stigning i en række andre afgifter - ifølge Danmarks Statistik blandt andet på netop sukkervarer, marmelade og chokolade - en andel i, at maden er blevet dyrere.
Afgifterne på en hel stribe fødevarer under chokoladeafgiftsloven, isafgiftsloven med flere fik ved årsskiftet et løft på 5,5 procent. Det gælder eksempelvis også ubehandlede mandler og nødder.