23948sdkhjf

Parabene-forbud i danske fødevarer

Parabenerne E216 til E217 er netop blevet forbudt herhjemme. Et nyt EU-direktiv forbyder de to konserverende parabener i fødevarer, fordi de mistænkes for at være hormonforstyrrende.
Stofferne E216 og E217 bruges i dag som konserveringsmidler i en række fødevarer som slik og chokolade, flydende kosttilskud, chips samt overfladebehandling af kødprodukter. Nu skal danske og udenlandske producenter, der hidtil har brugt disse parabener, kigge sig om efter mindre tvivlsomme alternativer. Det skriver Dagbladet Børsen.

- Stofferne er blevet forbudt, fordi man ikke har kunnet fastsætte en sikker daglig indtagelse af parabenerne – en såkaldt acceptabel daglig indtagelse, ADI. Man er nødt til at kunne fastsætte en ADI, for at stoffer kan anvendes sikkerhedsmæssigt forsvarligt i fødevarer. Derfor er propylparabenerne nu fjernet fra positivlisten, siger toksikolog John Christian Larsen fra DanmarksTekniske Universitet til avisen.

Der kommer dog til at gå nogen tid før varer med disse stoffer er helt væk fra hylderne i supermarkedet. Produkter, der er produceret med E216 og E217 før 15. februar i år, må sælges frem til 15. august, oplyser Fødevarestyrelsen, der samtidig understreger, at der ikke er grund til at gå i panik, da der skal meget store mængder parabener til, før der kan opstå risiko for hormonforstyrrelser.
Læs mere om: EU
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125