23948sdkhjf

Nyt enzym vasker hvidere end nogensinde

Novozymes lancerer i dag et nyt enzym som alternativ til traditionelle blegemidler. Tøjet blivere renere og får ikke det kedelige grå skær, lover producenten.
Novozymes lancerer i dag et helt nyt enzym til glæde for vaskemiddelproducenterne.

- Celluclean er en helt ny vaskemiddelteknologi. Ved at klippe den beskadigede overflade af tekstilfibrene, forhindrer enzymet, at snavs og smuds sætter sig fast i tøjet under vask. Tøjet bliver derfor renere og får ikke det kedelige grå skær. Og fordi enzymet kun fjerner overfladen af de beskadigede fibre og ikke de intakte fibre, går det ikke ud over tekstilets styrke eller holdbarhed, siger Anders Lund, marketingdirektør for vaskemiddelenzymer i Novozymes.

Hvidere end blegemidler
Traditionelt har vaskemiddelproducenter måttet ty til blegemidler for at holde hvide tekstiler hvide, men der er en række ulemper forbundet med blegemidlerne. Blegemidler renser for det første ikke tøjet – de bleger bare smudspartiklerne. For det andet virker blegemidler ikke på partikulære smudspartikler, dvs. mikroskopisk snavs fra trafikos, jord m.m. Og endelig er blegemidler ikke den bedste løsning til eksempelvis stribet tøj, da midlerne både bleger de hvide og de farvede striber.

- Producenter af vaskemidler kan nu tilbyde deres kunder et produkt, der ikke nøjes med at skjule snavset, men rent faktisk fjerner det. Vaskemidler, der indeholder Celluclean, vasker derfor renere end vaskemidler med blegemidler. Samtidig slipper kunderne for at tage stilling til, om deres blå- og hvidstribede bluse skal vaskes med et color-vaskemiddel eller med et vaskemiddel med blegemiddel til hvidt tøj. Et vaskemiddel med Celluclean holder både de hvide striber hvide og de farvede striber klare, siger Anders Lund.

Fjerner pletter fra havregryn
Udover at forhindre, at smudspartikler sætter sig fast i de beskadigede fibre i tøjet, har Celluclean endnu en positiv effekt: Enzymet kan nedbryde beta-glukan – et kulhydrat, som findes i havre og dermed i en lang række fødevarer fra havregryn og kager til babymad, helsekostprodukter og drikkeyoghurt. Når man vasker tøj med beta-glukan-pletter, spredes beta-glukanet ud over hele tøjets overflade, hvor det lægger sig som en tynd film. Det giver i sig selv tøjet en svag misfarvning, men samtidig virker beta-glukan som en lim, der tiltrækker andre smudspartikler. Resultatet er grålige farver og tøj, der ikke bliver helt rent.

- Beta-glukan er vanskeligt, fordi det ikke opløses så godt af almindelige vaskemidler, og fordi det virker som en magnet på andet snavs. Derfor risikerer man faktisk at gøre sit tøj beskidt ved at vaske det. Celluclean nedbryder beta-glukan og forhindrer, at det sætter sig på tøjet igen. Derved undgår man problemerne, afslutter Anders Lund.

Kilde: Novozymes

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125