23948sdkhjf

Mejeri stopper kalve-drab

Det økologiske mejeri Naturmælk stopper aflivning af nyfødte tyrekalve. I stedet øger man salgsværdien.
Det sønderjyske mejeri Naturmælk, der er ejet af 32 landmænd, gør op med aflivning af nyfødte Jersey-tyrekalve i mælkeproduktionen.

Aflivning af tyrekalvene umiddelbart efter fødslen sker, fordi kalvene ikke havde værdi i mælkeproduktionen eller egnede sig til kødkvæg.

- Det er urimeligt, at sunde og raske dyr skal lade livet, bare fordi de er tyrekalve og ikke kviekalve. Netop derfor satte vi sidste år, 2014, gang i en systematisk krydsning af kvægracer, så kalvene har større salgsværdi. På den måde har vi kunnet undgå at aflive tyrekalve. Som landmand sover man ganske simpelt bedre om natten, når man slipper det, siger Frode Lehmann, bestyrelsesformand hos Naturmælk og tilføjer, at kalvedrab sker fordi, mange af økonomiske grunde ikke ser andre udveje.

Samme mælk og hurtigere opdræt
Jerseykøer leverer en meget næringsrig og smagfuld mælk, men dyrene vokser betydeligt langsommere end almindeligt sortbroget kvæg - derfor er der ingen økonomi i at opdrætte jersey-tyrekalve som kødkvæg.

Ved at krydse jersey-racen med andre kvægracer kan man derimod få en hurtigere voksende tyrekalv, uden at det går ud over kvaliteten og produktionen af den gode jerseymælk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281