23948sdkhjf

Farlige farvestoffer skal fjernes fra vores mad

Farlige farvestoffer skal fjernes. Sådan lyder den samlede stemme fra 42 europæiske organisationer, der har skrevet under på, at azofarvestofferne ikke er velkomne i maden.
Forbrugerrådet har sammen med The Food Commission i England taget initiativ til en underskriftsindsamling, der beder den europæiske sundhedskommissær Androula Vassiliou om at udfase fem azofarvestoffer og E104.

42 organisationer fra 12 lande har skrevet under, og det glæder Forbrugerrådet:

- Det er meget positivt, at så mange har skrevet under. Den store interesse viser, at vi er opmærksomme på tilsætningsstoffer i det, vi spiser. Alle organisationerne er enige om, at de farlige farvestoffer skal fjernes fra fødevarer, siger Sofie Krogh Holm, fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Øger hyperaktiv adfærd hos børn
Farvestofferne har ifølge en undersøgelse fra Southampton Universitet vist sig at øge hyperaktiv adfærd hos børn. Den europæiske fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, har erklæret, at de ikke mener, at der er beviser nok til at ændre tilladelserne for de seks farvestoffer. Men der er god grund til at fjerne farvestofferne, mener de 42 organisationer, der har sat deres navn på underskriftsindsamlingen:

- Når det gælder børn, mener vi klart, at forsigtighedsprincippet skal benyttes. Der er slet ingen grund til, at de farlige farvestoffer kan findes i mad – under vores danske kampagne i efteråret viste en lang række virksomheder, at de hurtigt kunne finde alternativer, og derfor skal de nu helt ud af fødevarerne i hele Europa, siger Sofie Krogh Holm.

De 42 organisationer omfatter forbruger-, fødevare-, sundheds- og forældreorganisationer. De har skrevet under på følgende holdninger:
- Der er stor risiko, men ingen fordele ved de farlige farvestoffer
- Forbrugerne ønsker ikke farvestoffer i maden (ifølge Forbrugerrådets analyse, marts 2008)
- Industrien er allerede i gang med at udfase farvestofferne, men lovgivningen sakker bagud

Lovgivning nødvendig
- Men selv om nogle dele af industrien er ved at fjerne disse farvestoffer fra maden, vil der altid være nogle, der forsøger at smyge sig uden om. Derfor er det vigtigt med en lovgivning. På den måde støtter vi også de progressive virksomheder, som gør noget for at øge fødevaresikkerheden, siger Sofie Krogh Holm.

I dag er der møde i EU-Kommissionen, hvor nationale eksperter skal diskutere EFSA’s konklusion vedr. farvestofferne i Southampton-undersøgelsen.

Kilde: Forbrugerrådet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078