En slange i paradiset

| Af Torsten Buhl, direktør, FødevareDanmark | Tip redaktionen om en historie

Klumme: Helt uhørt, at indkøbscentral pludselig saboterer mindre leverandørers mulighed for fødevarehandel for over en milliard kroner, konstaterer dagens klummeskribent

Af dir. Torsten Buhl, FødevareDanmark

I årevis har tendensen været, at offentlige institutioner – kommuner, regioner og staten – har søgt mod totalleverandører, når de skulle på indkøb. I samme takt er det blevet stadigt sværere at komme til fadet for de små og mellemstore virksomheder, som skiftende regeringer ellers har udarbejdet den ene vækstplan efter den anden for at hjælpe.

Denne udvikling var en af bevæggrundene for, at to virksomheder i juni satte sig sammen i Randers og stiftede SMV Fødevarer, som siden er kommet ind under den nye paraply FødevareDanmark.

Hen over sommeren er der så sket det forunderlige, at fødevarerne pludselig ikke kan blive lokale nok. Coop var først med at sætte lokale madvarer højt på indkøbslisten, og nu har vi fået den første henvendelse fra en region, som gerne vil sende et udbud ud til vore medlemmer.

Om de nye vinde skyldes tilblivelsen af SMV Fødevarer eller FødevareDanmark og de budskaber, som er udgået derfra i den forbindelse, er svært at sige. Men vi kan i hvert fald ud fra tilbagemeldinger og kommentarer konstatere, og at der er blevet lagt mærke til udmeldingerne.

Supplement til de store


Helt uanset sammenhængen, kan vi under alle omstændigheder glæde os over den nye interesse hos de store indkøbere for de små og mellemstore producenter. Det betyder selvfølgelig ikke, at de store ikke også skal have plads. Da vi lancerede FødevareDanmark, understregede vi klart, at initiativet ikke skulle tolkes som en kritik af store virksomheder eller organisationer.

Ikke alene har de deres fulde berettigelse på markedet – de er afgørende vigtige for hele samfundets forsyning af fornødenheder og for hele landets sammenhængskraft. Vi handler da også selv med ”giganterne” og totalleverandørerne. Specialbutikkerne kan jo heller ikke erstatte supermarkederne.

Vore medlemmer kan og skal være supplementer til ”de store”. Det skal de så til gengæld også have mulighed for at være. Det kræver selvfølgelig velvilje – og handling – hos forbrugerne, men det kræver også, at de offentlige indkøbere husker, at de små og mellemstore virksomheder er der, og at de skal handle med dem, hvis de vil bevare dem og de arbejdspladser, som de skaber i lokalsamfundene.

Kun totalleverandører kan byde ind

Og nu skulle det altså omsider gå den rigtige vej. Et EU-direktiv, som Danmark er på vej til at implementere, skulle hjælpe godt til ved at tilskynde til brug af flere delkontrakter. Det lå der et lovforslag i Folketinget om, da folketingsvalget blev udskrevet, og lovforslaget derfor bortfaldt. Det bliver snart genfremsat og kan forventes vedtaget i den kommende folketingssamling.

Pludselig – og helt uventet – kommer statens og kommunernes egen indkøbscentral så ind fra højre og saboterer den kommende lov. I et nyt kæmpeudbud, som SKI har udsendt, står der udtrykkeligt, at kun totalleverandører kan byde ind. Det drejer sig om fødevarer for 290 millioner kroner i fire år – altså en ordre til samlet over en milliard kroner.

Det kan kun lade sig gøre, fordi loven kun vil få virkning for fremtidige udbud. Hvis loven havde været gældende, ville dette udbud være lovstridigt. Det er helt uhørt, at en statsejet institution (staten ejer 55 procent af aktierne i SKI) således saboterer regeringens og Folketingets intentioner for de næste fire år! Og det er selvsagt noget, som FødevareDanmark har ageret på.

Det er rigtig ærgerligt, at staten og kommunerne sniger en slange ind i det paradis, som ellers var ved at tegne sig – hvor store og små udbydere kunne leve side om side som leverandører til ikke mindst de offentlige institutioner.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Helga Heyn
Ovenstående indlæg fra Torsten Buhl, der er direktør for ”Fødevare Danmark”, som er en interesseorganisation for små fødevarevirksomheder, omhandler en kommende indkøbsaftale for fødevarer, som Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) udbyder på vegne af den offentlige sektor. Af indlægget fremgår en række forkerte og misvisende påstande, som jeg i al stilfærdighed vil korrigere.

Torsten Buhl påstår, at der er tale om en indkøbsaftale til samlet over en milliard kroner. Det er forkert. Aftalens anslåede værdi er 72,5 mio. kr. om året i 4 år. Ifølge en analyse fra Fødevarer og Landbrug fra 2014 udgør det offentlige marked for food-service mere end 10 mia. kr. om året. Den pågældende SKI-aftale udgør altså en meget beskeden del af det offentlige marked.

For det andet påstår Torsten Buhl, at SKI’s udbud vil være lovstridigt efter den fremtidige udbudslov, som forventes at træde i kraft i 2016. Også det er forkert. SKI’s udbud er lovligt under de nuværende regler og vil også være det under de kommende regler. Torsten Buhl må være klar over, at han er på tynd is med sin påstand - for på deres hjemmeside beklager interesseorganisationen Fødevare Danmark sig over, at den nye udbudslov ikke imødekommer deres krav om tvungen opdeling.

For det tredje påstår Torsten Buhl, at SKI saboterer regeringens og folketingets intentioner. Også det er forkert. SKI har lavet indkøbsaftaler for det offentlige i over 20 år, og SKI’s aftaler giver den offentlige sektor milliardstore besparelser. I forlængelse af SKI’s ekspertviden om offentlig indkøb inviterede regeringen SKI med i det udvalg, som forberede forslaget til den fremtidige udbudslov. Udvalget bestod blandt andet også af de store erhvervsorganisationer, og udvalget bakker samlet op om lovforslaget.

SKI er sat i verden for at hjælpe det offentlige med at købe effektivt ind. Vi udvikler vores indkøbsaftaler i tæt samarbejde med de offentlige myndigheder, så aftalen afspejler deres ønsker og behov. På den pågældende fødevareaftale, der er målrettet de større køkkener, har det været et ønske, at køkkenerne kan henvende sig til én leverandør med et bredt udvalg (grossist), så der bruges mindre tid på selve indkøbet og mere tid på at tilberede maden. Det svarer til, vi andre går i supermarkedet. SKI’s aftale lægger stor vægt på kvalitet og har et fuldt økologisk sortiment. Og endelig kan myndighederne selvfølgelig supplere deres indkøb hos andre leverandører, hvis de har ønsker og behov, som aftalen ikke kan opfylde.

Jeg håber, at ovenstående rydder op i misforståelserne, så en eventuel debat kan foregå på et oplyst og korrekt grundlag.
Christian Lunding, Udbudsdirektør, Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kok skal forbedre oplevelsen på SMK

Kød-direktør er vred efter fupnummer

Himmerlandskød blev misbrugt i nytårsmenuer

Danske fiskere hentede fisk for 3,4 milliarder

Sådan har Daloon optimeret sin produktion

Mindre spild af råvarer, vand og strøm er en del af succesen

Nu ruller det - Daloon inde i massiv vækst

Direktør forventer det bedste resultat i årevis

Nu kan Bilka-tun spores tilbage til kaptajnen

Dansk Supermarked klar med online sporings-system

Nyhedsbrev

Minimejeri leverer mælk lynhurtigt

Pladespecialist satser på fødevareindustri

Bornholm klar med datoer for ny madfestival

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nye energibarer storhittede på messe - på nær én

Mols Organic-direktør vælter sig i nye kunder

Pas på, svindlere: Nyt netværk har kig på jer

Eurofins opretter en netværksgruppe mod fødevaresvindel

Enorm efterspørgsel på danske krabber

Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Boserup og Seier slutter burger-eventyret

Nyt redskab letter mejeriers arbejde

Stor sag om sliksvindel udsat for fjerde gang

Fadøllet flyder i stride strømme

Danskerne har for alvor fået appetit på det

Aarhus-drenge sælger blå vin

Det er sjovt og smager godt, mener de

Lokale fødevareproducenter går sammen

Kvalitetsmad stiller krav til professionelt køkkenudstyr

Formanden for Brancheforeningen for Køkkenudstyr løfter sløret for, hvor markedet befinder sig

1

Klumme: BioFach: Her er de nye trends og økotendenser

Aarhus vil have flere food trucks

Hver fjerde restaurant opgiver af få ny kok i køkkenet

Millionstøtte skal forbedre ældres ernæring

1

Arla klar med nye mælkesmage

Michelinstjernerne ramte forbi Fyn: Anmelder overrasket

Se listen: Danmark har nu 26 Michelin-restauranter

Plantefarsen sejrer i supermarkederne

Vestjyder vil tænke nyt om fødevarer

Smarties' bagmænd solgte vand for over 50 milliarder

Rod i Food Supply Magazine

Dansk Supermarked kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Sådan laver man Nordens bedste sild

Catering-firmaer klar med nye kalve

Mayo med skimmel tilbagekaldes

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mouvex pakningsløse pumper nu hos Verder A/S

Platform for Celox Line sorterer.

Positiv udvikling i den spanske fødevarebranche

Brug en ion luftpistol til effektiv nedbrydning af statisk elektricitet

IMA dairy food ERCA

ALPMA forhandles af Salicath ApS

Vehco ECO-drive konkurrence reducerer CO2 udledning med 1850 tons

Smed søges!

Inspiration til påskebordet

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Februar nyhedsmail fra KE Fibertec

Skift af stålwire på lastbilkran for kunde

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny sædeventil fra INOXPA.

Lær de grundlæggende funktioner i Nastran In-CAD på kursus d. 13/3

Kreditpolitikkens 10 hovedpunkter

FSMA / PCQI training

Qumec præsenterer nye transportbånd.

Carl Stahl A/S er igen kreditvurderet til AAA-rating

Vidste du, at vi kan være en del af din næste flyrejse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

MK12 til mærkning af blandt andet rustfrit stål giver hurtigere resultater!

Hvordan får jeg drømmejobbet?

Opgradering til industrikøkkenvaske

ROB-EX Brugerdag – dagen indfrier mine forventninger hver gang

Send til en kollega

0.264