23948sdkhjf

En slange i paradiset

| Af Torsten Buhl, direktør, FødevareDanmark | Tip redaktionen om en historie

Klumme: Helt uhørt, at indkøbscentral pludselig saboterer mindre leverandørers mulighed for fødevarehandel for over en milliard kroner, konstaterer dagens klummeskribent

Af dir. Torsten Buhl, FødevareDanmark

I årevis har tendensen været, at offentlige institutioner – kommuner, regioner og staten – har søgt mod totalleverandører, når de skulle på indkøb. I samme takt er det blevet stadigt sværere at komme til fadet for de små og mellemstore virksomheder, som skiftende regeringer ellers har udarbejdet den ene vækstplan efter den anden for at hjælpe.

Denne udvikling var en af bevæggrundene for, at to virksomheder i juni satte sig sammen i Randers og stiftede SMV Fødevarer, som siden er kommet ind under den nye paraply FødevareDanmark.

Hen over sommeren er der så sket det forunderlige, at fødevarerne pludselig ikke kan blive lokale nok. Coop var først med at sætte lokale madvarer højt på indkøbslisten, og nu har vi fået den første henvendelse fra en region, som gerne vil sende et udbud ud til vore medlemmer.

Om de nye vinde skyldes tilblivelsen af SMV Fødevarer eller FødevareDanmark og de budskaber, som er udgået derfra i den forbindelse, er svært at sige. Men vi kan i hvert fald ud fra tilbagemeldinger og kommentarer konstatere, og at der er blevet lagt mærke til udmeldingerne.

Supplement til de store


Helt uanset sammenhængen, kan vi under alle omstændigheder glæde os over den nye interesse hos de store indkøbere for de små og mellemstore producenter. Det betyder selvfølgelig ikke, at de store ikke også skal have plads. Da vi lancerede FødevareDanmark, understregede vi klart, at initiativet ikke skulle tolkes som en kritik af store virksomheder eller organisationer.

Ikke alene har de deres fulde berettigelse på markedet – de er afgørende vigtige for hele samfundets forsyning af fornødenheder og for hele landets sammenhængskraft. Vi handler da også selv med ”giganterne” og totalleverandørerne. Specialbutikkerne kan jo heller ikke erstatte supermarkederne.

Vore medlemmer kan og skal være supplementer til ”de store”. Det skal de så til gengæld også have mulighed for at være. Det kræver selvfølgelig velvilje – og handling – hos forbrugerne, men det kræver også, at de offentlige indkøbere husker, at de små og mellemstore virksomheder er der, og at de skal handle med dem, hvis de vil bevare dem og de arbejdspladser, som de skaber i lokalsamfundene.

Kun totalleverandører kan byde ind

Og nu skulle det altså omsider gå den rigtige vej. Et EU-direktiv, som Danmark er på vej til at implementere, skulle hjælpe godt til ved at tilskynde til brug af flere delkontrakter. Det lå der et lovforslag i Folketinget om, da folketingsvalget blev udskrevet, og lovforslaget derfor bortfaldt. Det bliver snart genfremsat og kan forventes vedtaget i den kommende folketingssamling.

Pludselig – og helt uventet – kommer statens og kommunernes egen indkøbscentral så ind fra højre og saboterer den kommende lov. I et nyt kæmpeudbud, som SKI har udsendt, står der udtrykkeligt, at kun totalleverandører kan byde ind. Det drejer sig om fødevarer for 290 millioner kroner i fire år – altså en ordre til samlet over en milliard kroner.

Det kan kun lade sig gøre, fordi loven kun vil få virkning for fremtidige udbud. Hvis loven havde været gældende, ville dette udbud være lovstridigt. Det er helt uhørt, at en statsejet institution (staten ejer 55 procent af aktierne i SKI) således saboterer regeringens og Folketingets intentioner for de næste fire år! Og det er selvsagt noget, som FødevareDanmark har ageret på.

Det er rigtig ærgerligt, at staten og kommunerne sniger en slange ind i det paradis, som ellers var ved at tegne sig – hvor store og små udbydere kunne leve side om side som leverandører til ikke mindst de offentlige institutioner.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Helga Heyn
Ovenstående indlæg fra Torsten Buhl, der er direktør for ”Fødevare Danmark”, som er en interesseorganisation for små fødevarevirksomheder, omhandler en kommende indkøbsaftale for fødevarer, som Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) udbyder på vegne af den offentlige sektor. Af indlægget fremgår en række forkerte og misvisende påstande, som jeg i al stilfærdighed vil korrigere.

Torsten Buhl påstår, at der er tale om en indkøbsaftale til samlet over en milliard kroner. Det er forkert. Aftalens anslåede værdi er 72,5 mio. kr. om året i 4 år. Ifølge en analyse fra Fødevarer og Landbrug fra 2014 udgør det offentlige marked for food-service mere end 10 mia. kr. om året. Den pågældende SKI-aftale udgør altså en meget beskeden del af det offentlige marked.

For det andet påstår Torsten Buhl, at SKI’s udbud vil være lovstridigt efter den fremtidige udbudslov, som forventes at træde i kraft i 2016. Også det er forkert. SKI’s udbud er lovligt under de nuværende regler og vil også være det under de kommende regler. Torsten Buhl må være klar over, at han er på tynd is med sin påstand - for på deres hjemmeside beklager interesseorganisationen Fødevare Danmark sig over, at den nye udbudslov ikke imødekommer deres krav om tvungen opdeling.

For det tredje påstår Torsten Buhl, at SKI saboterer regeringens og folketingets intentioner. Også det er forkert. SKI har lavet indkøbsaftaler for det offentlige i over 20 år, og SKI’s aftaler giver den offentlige sektor milliardstore besparelser. I forlængelse af SKI’s ekspertviden om offentlig indkøb inviterede regeringen SKI med i det udvalg, som forberede forslaget til den fremtidige udbudslov. Udvalget bestod blandt andet også af de store erhvervsorganisationer, og udvalget bakker samlet op om lovforslaget.

SKI er sat i verden for at hjælpe det offentlige med at købe effektivt ind. Vi udvikler vores indkøbsaftaler i tæt samarbejde med de offentlige myndigheder, så aftalen afspejler deres ønsker og behov. På den pågældende fødevareaftale, der er målrettet de større køkkener, har det været et ønske, at køkkenerne kan henvende sig til én leverandør med et bredt udvalg (grossist), så der bruges mindre tid på selve indkøbet og mere tid på at tilberede maden. Det svarer til, vi andre går i supermarkedet. SKI’s aftale lægger stor vægt på kvalitet og har et fuldt økologisk sortiment. Og endelig kan myndighederne selvfølgelig supplere deres indkøb hos andre leverandører, hvis de har ønsker og behov, som aftalen ikke kan opfylde.

Jeg håber, at ovenstående rydder op i misforståelserne, så en eventuel debat kan foregå på et oplyst og korrekt grundlag.
Christian Lunding, Udbudsdirektør, Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kendt restauratør tiltalt i stor bedragerisag

Sagen handler blandt andet om indkøb af kød og fisk

Nowaco-stifter er død

Preben K. Nielsen stod bag en enorm fødevaresucces

Balladen om Thorfisk - lukning eller flytning?

Bilka når madspildsmål 12 år før tid

Varehuskæden har halveret sit madspild. Varehuschef jubler.

Sjællandsk bryghus lancerer øl-snaps

Thorfisk lukker - Scanfish opruster i Hanstholm

Seafood Danmark har opkøbt Taabbel og flytter selskabets aktiviteter i Thorfisk fra Hvide Sande til Hanstholm

Nyhedsbrev

Tyggegummi-projekt erklæret konkurs

Online Avis Arkiv

Madværkstedet nærmer sig udsolgt

Den københavnske fødevaremesse har kun få stande tilbage

Rekordår hos Danish Crowns grillspecialister

Lykkeposer med overskudsvarer skal nedsætte madspild i Kvickly

Så er øl-is fra Thy klar

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Kæden har for længst forgyldt sine norske ejere

Skare vil udvide sin kødfabrik

FoodTech Award 2018: Se de nominerede her

I år konkurrerer syv innovative produkter om at modtage prisen

Dollarkursen driller ingredienskoncernen Chr. Hansen

Ugens grin: Rod i regnskabet

2

Andersen stopper som formand i Chr. Hansen

Carlsberg-kontor ransaget

Klingenberg Ost modtager pop op-pris

Flyvende start for øbaseret blomstervin

Øko-pris til Byens Køkken

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Mette Munks pengepil peger atter opad

Brødfabrikken eksporterer nu til over 25 lande

Uheld kostede Danforel millioner

Ørredproducenten mistede flere ton fisk

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

FoodTech får en ny koncepthal

Vesterhavsmost hitter i Taiwan

Danske fødevarer klarer Brexit overraskende flot

Sjællændere vil lave verdens bedste gin

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Carsoe solgt til kapitalfond

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Nye bøfhus-ejere: Skuden er vendt

Ny topchef på plads i Tulip Ltd

Hvert andet selskab overlever ikke syv år

Caspers bornholmske flymad er et hit

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Flytbare reol beslag til containere

Omron introducerer nye IoT proces sensorer til flow (E8FC) og tryk (EFPC)

Berendsen-vaskeris fremtidsmål er at vaske 100 % med regnvand og genanvendt vand

1,5 Ton vs. 125 Ton

Ny konference om Fødevareemballage

Bliv klogere på hygiejnisk design på FoodTech

Skal din næste bakke til dine fødevarer have et mindre klimaaftryk?

Safer Food => Better Business

Kontinuerlig oliedampmåling med Metpoint

Konference stiller skarpt på Ernærings- og sundhedsanprisninger

IPW Systems får endnu en ny udvikler

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Innovationskonkurrence høster ansøgninger fra 45 lande

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent.

Bideskinner – et specialprodukt fra Gravlund Industrigummi

Hør om virksomheders erfaringer med at håndtere udfordringer for materialer i barske miljøer

Next Step kompetenceudvikling

RGTS 1-faset softstarter: let konfiguration og op til 40% reduceret startstrøm

Logistik for e-handlere

Nyt spiralbånd giver en skånsom og nem måde at flytte et produkt ned til et...

Komplette løsninger inden for intern logistik

Elektronikken erstatter hydraulikken - effektivitet og minimal vedligeholde...

Bliv godt klædt på: ERFA-møde om fødevarekontaktmaterialer

Få dit eget trykluftkompendium hos Granzow!

Send til en kollega

0.262