En slange i paradiset

| Af Torsten Buhl, direktør, FødevareDanmark | Tip redaktionen om en historie

Klumme: Helt uhørt, at indkøbscentral pludselig saboterer mindre leverandørers mulighed for fødevarehandel for over en milliard kroner, konstaterer dagens klummeskribent

Af dir. Torsten Buhl, FødevareDanmark

I årevis har tendensen været, at offentlige institutioner – kommuner, regioner og staten – har søgt mod totalleverandører, når de skulle på indkøb. I samme takt er det blevet stadigt sværere at komme til fadet for de små og mellemstore virksomheder, som skiftende regeringer ellers har udarbejdet den ene vækstplan efter den anden for at hjælpe.

Denne udvikling var en af bevæggrundene for, at to virksomheder i juni satte sig sammen i Randers og stiftede SMV Fødevarer, som siden er kommet ind under den nye paraply FødevareDanmark.

Hen over sommeren er der så sket det forunderlige, at fødevarerne pludselig ikke kan blive lokale nok. Coop var først med at sætte lokale madvarer højt på indkøbslisten, og nu har vi fået den første henvendelse fra en region, som gerne vil sende et udbud ud til vore medlemmer.

Om de nye vinde skyldes tilblivelsen af SMV Fødevarer eller FødevareDanmark og de budskaber, som er udgået derfra i den forbindelse, er svært at sige. Men vi kan i hvert fald ud fra tilbagemeldinger og kommentarer konstatere, og at der er blevet lagt mærke til udmeldingerne.

Supplement til de store


Helt uanset sammenhængen, kan vi under alle omstændigheder glæde os over den nye interesse hos de store indkøbere for de små og mellemstore producenter. Det betyder selvfølgelig ikke, at de store ikke også skal have plads. Da vi lancerede FødevareDanmark, understregede vi klart, at initiativet ikke skulle tolkes som en kritik af store virksomheder eller organisationer.

Ikke alene har de deres fulde berettigelse på markedet – de er afgørende vigtige for hele samfundets forsyning af fornødenheder og for hele landets sammenhængskraft. Vi handler da også selv med ”giganterne” og totalleverandørerne. Specialbutikkerne kan jo heller ikke erstatte supermarkederne.

Vore medlemmer kan og skal være supplementer til ”de store”. Det skal de så til gengæld også have mulighed for at være. Det kræver selvfølgelig velvilje – og handling – hos forbrugerne, men det kræver også, at de offentlige indkøbere husker, at de små og mellemstore virksomheder er der, og at de skal handle med dem, hvis de vil bevare dem og de arbejdspladser, som de skaber i lokalsamfundene.

Kun totalleverandører kan byde ind

Og nu skulle det altså omsider gå den rigtige vej. Et EU-direktiv, som Danmark er på vej til at implementere, skulle hjælpe godt til ved at tilskynde til brug af flere delkontrakter. Det lå der et lovforslag i Folketinget om, da folketingsvalget blev udskrevet, og lovforslaget derfor bortfaldt. Det bliver snart genfremsat og kan forventes vedtaget i den kommende folketingssamling.

Pludselig – og helt uventet – kommer statens og kommunernes egen indkøbscentral så ind fra højre og saboterer den kommende lov. I et nyt kæmpeudbud, som SKI har udsendt, står der udtrykkeligt, at kun totalleverandører kan byde ind. Det drejer sig om fødevarer for 290 millioner kroner i fire år – altså en ordre til samlet over en milliard kroner.

Det kan kun lade sig gøre, fordi loven kun vil få virkning for fremtidige udbud. Hvis loven havde været gældende, ville dette udbud være lovstridigt. Det er helt uhørt, at en statsejet institution (staten ejer 55 procent af aktierne i SKI) således saboterer regeringens og Folketingets intentioner for de næste fire år! Og det er selvsagt noget, som FødevareDanmark har ageret på.

Det er rigtig ærgerligt, at staten og kommunerne sniger en slange ind i det paradis, som ellers var ved at tegne sig – hvor store og små udbydere kunne leve side om side som leverandører til ikke mindst de offentlige institutioner.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Helga Heyn
Ovenstående indlæg fra Torsten Buhl, der er direktør for ”Fødevare Danmark”, som er en interesseorganisation for små fødevarevirksomheder, omhandler en kommende indkøbsaftale for fødevarer, som Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) udbyder på vegne af den offentlige sektor. Af indlægget fremgår en række forkerte og misvisende påstande, som jeg i al stilfærdighed vil korrigere.

Torsten Buhl påstår, at der er tale om en indkøbsaftale til samlet over en milliard kroner. Det er forkert. Aftalens anslåede værdi er 72,5 mio. kr. om året i 4 år. Ifølge en analyse fra Fødevarer og Landbrug fra 2014 udgør det offentlige marked for food-service mere end 10 mia. kr. om året. Den pågældende SKI-aftale udgør altså en meget beskeden del af det offentlige marked.

For det andet påstår Torsten Buhl, at SKI’s udbud vil være lovstridigt efter den fremtidige udbudslov, som forventes at træde i kraft i 2016. Også det er forkert. SKI’s udbud er lovligt under de nuværende regler og vil også være det under de kommende regler. Torsten Buhl må være klar over, at han er på tynd is med sin påstand - for på deres hjemmeside beklager interesseorganisationen Fødevare Danmark sig over, at den nye udbudslov ikke imødekommer deres krav om tvungen opdeling.

For det tredje påstår Torsten Buhl, at SKI saboterer regeringens og folketingets intentioner. Også det er forkert. SKI har lavet indkøbsaftaler for det offentlige i over 20 år, og SKI’s aftaler giver den offentlige sektor milliardstore besparelser. I forlængelse af SKI’s ekspertviden om offentlig indkøb inviterede regeringen SKI med i det udvalg, som forberede forslaget til den fremtidige udbudslov. Udvalget bestod blandt andet også af de store erhvervsorganisationer, og udvalget bakker samlet op om lovforslaget.

SKI er sat i verden for at hjælpe det offentlige med at købe effektivt ind. Vi udvikler vores indkøbsaftaler i tæt samarbejde med de offentlige myndigheder, så aftalen afspejler deres ønsker og behov. På den pågældende fødevareaftale, der er målrettet de større køkkener, har det været et ønske, at køkkenerne kan henvende sig til én leverandør med et bredt udvalg (grossist), så der bruges mindre tid på selve indkøbet og mere tid på at tilberede maden. Det svarer til, vi andre går i supermarkedet. SKI’s aftale lægger stor vægt på kvalitet og har et fuldt økologisk sortiment. Og endelig kan myndighederne selvfølgelig supplere deres indkøb hos andre leverandører, hvis de har ønsker og behov, som aftalen ikke kan opfylde.

Jeg håber, at ovenstående rydder op i misforståelserne, så en eventuel debat kan foregå på et oplyst og korrekt grundlag.
Christian Lunding, Udbudsdirektør, Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Æggefirma ser millionpotentiale i proteindrik

2017 blev et år med modvind

Kaffefirma reddet på stregen

Direktør går fra øllet til rejerne

Fire venner har startet bryghus i Farum

Tørke: Bornholmerne må undvære lokale grøntsager

Nyhedsbrev

Ny aftale åbner for mere dansk kød og medicin til Japan

Salg af danske varer til Japan ventes at stige med op til 70 procent, når frihandelsaftale er underskrevet.

Nyborg Fængsel har succes med sin flødeis

Danmarks første ismejeri bag tremmer er en succes. På tre måneder har de solgt over 2.000 liter is, og der er venteliste på arbejdsholdet.

Unge bliver grydeklar hos erhvervsskoles cateringfirma

Orkla køber egne aktier tilbage

Bøde og politianmeldelse til bageri

Royal Unibrew køber op i Frankrig

Hygiejnen halter igen hos Graasten Salater

Too Good To Go runder fem millioner reddede måltider

DTU har fundet leder til nyt Foodlab

Nyt destilleri snart klar med snaps

Køb af baconkæmpe er på plads

Stiftere siger farvel til Rawbite

Kun en enkelt af de tre idémænd bliver hos nøddebar-producenten

Sall Whisky Distillery har huset klar

1

Michelin-kok laver ny restaurant i sin egen stue

Mille Food har købt en ny fabrik

2

Kæmpestor stigning i dansk quinoa-dyrkning

Dan Cake med stor million-forbedring

Kult-burgerbar genåbner: Burgerne bliver som før i tiden

’’Wayne’s World’’ åbner i samme lokaler som for 11 år siden

Listeria: Også Lidl kalder søde majs retur

Street food klar i Fredericia

Hedebølge-tomater får nyt liv i ny madspilds-ketchup

Frikadellepølsegas værre end først antaget

Økologiske øl bliver mere og mere populære

Lidl lancerer nye planteprodukter

En million kroner til fyrede fra Scanflavour

Mild fugleinfluenza fundet i andebesætning

Halv million skal hjælpe Arla-fyrede

Kvindelig kok sejrede i Gudhjem

Hjemmelavet ret til herrefrokost gav pølseforgiftning

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Er du førerhund eller hundefører?

Lead Auditor Miljø (version 2015)

Statistical Process Control (SPC)

Production Part Approval Process (PPAP)

Filterteknik A/S har fået en digital opfriskning

3 grunde til at overveje at låne penge i din virksomhed

Reparation af svejserobot

Measurement System Analysis (MSA)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Bare rolig - Vi er her hele sommeren!

22.000 stykker aflagt Berendsen-tøj har fået nyt liv i Gambia

Selvom sommeren i den grad er over os, er der stadig gang i butikken hos os

4 tips til dig der skal have firmabil for første gang

Josefine er udlært elektriker hos EL:CON i Roskilde

Failure Mode and Effects Analysis (FMEA)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kontorhoteller er blevet in hos danske virksomheder

Jobsamtalen starter før du aner det

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Lasse er udlært elektriker hos EL:CON i Aarhus

IATF 16949:2016 Inspirationsseminar

Nyt high flow filterhus i glasfiber

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

HN Group A/S udstiller på FachPack messen i Nürnberg

Send til en kollega

0.213