Gourmetslagteri vil kun slagte dyr, der har gode venner
Grambogård Slagteri leverer til nogle af landets bedste restauranter
- Vi opfatter ikke forskellen på mennesker og dyr som værende særligt stor. Ingen er i tvivl om, at tryghed er med til at give børn en god opvækst, og at det for eksempel ikke er godt at skifte skole hele tiden. På samme måde får vores dyr lov til at leve sammen med dyr, de kender og passer sammen med, lige indtil slagtetidspunktet. Det giver tryghed, og det kan man helt sikkert både se, mærke og smage på kødet, fastslår Grambogård-indehaver Alex Lysemose.
Han henviser til, at hvis dyrene er stressede, så stiger ph-værdien i deres kød - og det går ganske enkelt ud over kvaliteten.
Puslet om fra fødsel til tallerken
Også på en stribe andre områder bliver der puslet om dyrene både mens de lever, når de skal slagtes, og når de er blevet omdannet til kød, eksempelvis i forbindelse med nedkøling og modning. Alt i alt har det gjort kødet fra Grambogård til et hit blandt gourmeter, og blandt kunderne er nogle af landets mest kendte restauranter, deriblandt Noma og Henne Kirkeby Kro.
Nogle kunder går mest op i dyrevelfærd, andre i økologi, og Grambogård er leveringsdygtig i begge dele. Men fælles for alle kunderne er, at de lægger særdeles stor vægt på dyrevelfærden, nævner Alex Lysemose.
- Og restauranterne er gode til at fortælle os, hvad de gerne vil have. Vi har en tæt kontakt og en daglig dialog med dem, og det er utroligt vigtigt for os, siger han.
Regner med plus i 2015
Den tætte kundekontakt er blevet endnu tættere det seneste års tid, og det kræver ekstra personaleressourcer, hvilket også kan aflæses i regnskaberne. I 2013 havde Grambogård et overskud på godt 430.000 kroner, mens sidste år endte med et underskud på godt 200.000. Alex Lysemose er dog ikke i tvivl om, at virksomheden nu kan høste frugterne af de seneste års indsats med stadigt mere fokus på kvaliteten, og at der i 2015 bliver tale om et positivt regnskab.
Han er heller ikke i tvivl om, Grambogård sagtens kunne skrue op for blusset og slagte flere end de cirka 150 grise, 20 kalve og 30 okser, det bliver til hver uge.
- Det kommer nok også til at ske, men det er ikke det primære for os. Jeg er lidt bange for, at vi så vil kunne komme til at slække på vores kvalitetsparametre, og kvaliteten er absolut nummer et. Sagt i al ubeskedenhed, så er vi ret gode til det, konstaterer han.