23948sdkhjf

Kødkompagni lukker med milliontab

Coop vil ikke betale prisen for økologiske grise, siger ærgerlig indehaver
Efter halvandet års forsøg på at få en produktion af økologisk, bornholmsk svinekød til at hænge sammen økonomisk, har indehaveren af Det Bornhomske Kødkompagni, Karsten Westh, givet op.

Kødkompagniet lukkede i går, fire ansatte er fyret, og cirka 700 grise, der skulle have været solgt som økokød, bliver i stedet slagtet som konventionelle grise.

- Det er hammerærgerligt. Jeg er så træt af at høre, at kæder som Coop hele tiden siger, at "vi mangler, vi mangler" økologisk kød. Men de vil kun have det, når det er billigt - de vil ikke give de 10 kroner mere pr. kilo, som det koster, siger Karsten Westh til Food Supply.

- Vil man have lokalt producerede fødevarer, så kan jeg ikke gøre det til den pris, de vil give. Det er der ingen, der kan, tilføjer han og peger på, at han har produceret alt sit økologiske grisefoder selv.

Forhandlinger med Coop

Det Bornholmske Kødkompagni har blandt andet forhandlet med Coops Irma-forretninger om en fast leveringsaftale.

- Jeg har virkelig troet på, at de gode folk hos Irma ville se på avancen, så vi også kunne være med. Men de lægger en avance på 50 procent oveni og sælger kødet til 120 kroner kiloet plus moms, og så vil de altså ikke give mig en pris, der kan få det til at løbe rundt, konstaterer han.

Karsten Westh og partneren Sune Larsen købte i foråret 2014 Vasagaard uden for Svaneke, hvor grisene er blevet opdrættet. I september sidste år købte de også et slagteri i Hasle, hvor kødet er blevet opskåret og solgt under varemærkerne Bryggergris, Økogris og Økoskovgris.

- Vi har tabt over fem millioner

- Med lukningen taber vi omkring 2,5 millioner kroner på driften og omkring tre millioner på slagteriet., nævner Karsten Westh, som regner med at komme videre også rent økonomisk, fordi han og Sune Larsen også har et andet stort landbrug og desuden nu vil drive Vasagaard videre med planteavl.

Det Bornholmske Kødkompagni nåede op på ugentligt at levere cirka 3.000 kilo økologisk svinekød via slagtning af omkring 30 grise om ugen. Nu bliver de sidste 60 økologiske grise sendt til slagtning de næste par uger, og 700 andre grise bliver slagtet hen over de kommende to-tre måneder - men det bliver som konventionelle dyr.

- Jeg vil ikke bruge det dyre, økologiske foder på ingenting, så grisene bliver solgt til Danish Crown til konventionel slagtning, fortæller Karsten Westh.


Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078