23948sdkhjf

Forbedret adgang til danske fødevaredata

Over 1.100 fødevarer er med i opdateret database
DTU Fødevareinstituttet har lanceret en ny database for fødevaredata i Danmark.

Fødevaredata, som databasen kaldes, er en mobilvenlig afløser for Fødevaredatabanken. Den indeholder opdaterede oplysninger om forskellige fødevarers indhold af næringsstoffer, omfatter flere fødevarer end tidligere og giver brugere af databasen nye søgemuligheder.

Databasen indeholder nu opdaterede oplysninger om næringsstoffer i mere end 1.100 fødevarer på det danske marked. Den viser op til 113 næringsværdier for hver fødevare, herunder energi, fedt, kulhydrat og protein, kostfibre, alkohol, vitaminer, mineraler, specifikke kulhydrater, aminosyrer og fedtsyrer.

Dataene bliver for eksempel brugt til at beregne næringsstofindtag i kostundersøgelser, til at vurdere risikoen og virkninger ved fødevareberigelse, til at beregne en fødevares næringsindhold og til at vurdere de ernæringsmæssige konsekvenser af kostråd

Alternative stavemåder

I mere end 125 år er oversigter over fødevarers indhold af næringsstoffer blevet udarbejdet i Danmark. De første officielle, danske næringsstoftabeller blev udgivet i 1980’erne. Siden 2002 har DTU Fødevareinstituttet gjort disse tabeller tilgængelige online via Fødevaredatabanken.

I forhold til den sidste version af Fødevaredatabanken, der blev offentliggjort i 2008, indeholder den nye database nye data for fisk og fiskeprodukter, æg og æggeprodukter, kiks og kager, udskæringer af svinekød, hvid hvede og produkter med hvid hvede, fastfood fra fastfoodrestauranter samt jod og salt i brød.

Fødevaredata har også fået synonymnavne på de varetyper, der er inkluderet i databasen. Hvor en søgning i Fødevaredatabanken på for eksempel bananer eller pølser ikke tidligere gav noget resultat, da disse flertalsord ikke fandtes i databasen, giver Fødevaredata mulighed for søgning på en række synonymer. Alternative stavemåder er nu også inkluderet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062