23948sdkhjf

Ni veje til at ansætte den forkerte medarbejder

Det er lederen, der er ansvarlig for at ansætte de rigtige medarbejdere, men vælger han fejl, kan det blive en dyr fornøjelse for virksomheden.
I Erhvervsbladet har ledelseskonsulent og foredragsholder Claus Hellmann givet sit bud på de ni mest almindelige fejl, som lederen begår, når der skal ansættes en ny medarbejder. Ifølge Hellmann sker mange fejl, fordi lederen sjældent er trænet til at rekruttere nye medarbejdere, og det kan fx føre til, at han/hun lægger for meget vægt på selve ansøgningen, og derfor negligerer det personlige møde.

Ni typiske fejl kan fx være:

  1. Lederen er ikke bevist om, hvilken adfærd ansøgeren skal have: I stedet vægtes eksaminer eller tidligere og tidligere jobs højt, men når alt kommer til alt, er det adfærden, der afgør, om personen passer ind i virksomheden.
  2. Lægger for meget vægt på ansøgningen: En velskrevet ansøgning er ikke lig en velkvalificeret medarbejder. I stedet bør ansøgeren undersøges nærmere fx via Google eller blot en telefonsamtale eller en mail.
  3. Fortæller for lidt om virksomheden: Ansøgeren kan ikke selv finde al den nødvendige viden om virksomheden, og derfor er det lederens pligt at informere grundigt, så ansøgeren har en chance for at vurdere, om virksomheden er den rette.
  4. Jobsamtalen planlægges forkert: Hvordan skal samtalen forløbe? Hvor mange skal være til stede? Skal andre tale med ansøgeren før lederen? Disse er relevante spørgsmål at stille sig selv, allerede inden ansøgeren kommer til samtale.
  5. Dårlig interviewer: Langt de færreste ledere har erfaring i at udspørge en ansøger. Alligevel stoler de på, at interviewet ruster dem bedre til udvælgelsen. Derfor skal man trænes i at stille de rigtige spørgsmål.
  6. Samtalen foregår bag lukkede døre: Vis i stedet ansøgeren rundt i virksomheden og præsenter ham/hende for nogle af kollegerne. Iagttag samtidig hvordan ansøgeren reagerer undervejs.
  7. Overvurderer personligheden: De persontræk, som lederen falder for, er ikke altid de samme, som kræves af jobbet. Det vigtigste er, at ansøgeren har de evner, der skal til for at udføre jobbet. Husk, det er ikke farligt at vælge en anderledes ansøger.
  8. Evner ikke at sammenligne ansøgerne: Mange ledere kan ikke objektivt rangere ansøgerne i forhold til hinanden. Derfor er det vigtigt på forhånd at vurdere, hvilke kompetencer der er vigtigst for at varetage jobbet.
  9. Al magt lægges hos et rekrutteringsfirma: Mange lader et rekrutteringsfirma lave arbejdet, men der er altid en risiko for, at for meget af processen overlades til eksterne konsulenter.

Kilde: Erhvervsbladet - http://www.erhvervsbladet.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094