Ny teknik skal forudsige fødevarers opførsel
3D-billeder kan hjælpe industrien med hurtigere produktudvikling
Danske forskere har således for første gang skabt et 3D-billede af fedt- og proteinstrukturer, og det er et værktøj, som kan give øget kontrol over fødevarers konsistens og foranderlighed - og dermed hurtigere produktudvikling og bedre kvalitet, skriver fagbladet Ingeniøren.
- Dette er starten på at forstå tekstur og på at kunne forudsige, hvordan fødevarer opfører sig, hvis de bliver udsat for for eksempel tid, varme eller rystelser, siger lektor Jens Risbo, der er en af forskerne bag 3D-modellen, til fagbladet. Gruppen af forskere kommer fra Københavns Universitets Institut for Fødevarevidenskab samt Niels Bohr Institutet.
Hidtil har man kun kunnet se strukturen af fødevarer som et todimensionelt mikroskopibillede, der giver et billede af overfladen og området lige under. Men med 3D-teknologien kan man se fødevaren fra alle ledder og kanter.