23948sdkhjf

Hiv-vaccine opgivet

Efter 25 års forskning droppes det videre arbejde med at udvikle en vaccine, der kan beskytte mod hiv-smitte.
Kun to vacciner er nået så langt som til omfattende kliniske forsøg på mennesker. Begge er blevet opgivet efter skuffende resultater, skriver Ingeniøren.

I den seneste store satsning afprøvede lægemiddelfirmaet Merck sin vaccine på 3.000 raske personer, men resultatet var værre end en simpel fiasko. Ikke alene var vaccinen ude af stand til at beskytte mod hiv-smitte, men der var ligefrem tegn på, at den øgede risikoen for at blive smittet.

For at kunne forebygge smitte må en vaccine få immunforsvaret til at producere antistoffer mod hiv, så virus bliver genkendt og destrueret, så snart det er trængt ind i kroppen - eller når nye viruspartikler slippes løs fra en inficeret celle. Af flere grunde har den strategi dog vist sig at være ekstremt vanskelig over for hiv. Det skyldes først og fremmest, at hiv-virus meget nemt muterer og derfor findes i en mængde forskellige udgaver.

Konklusionen er, at det er langt nemmere og billigere medicin mod hiv og aids at lade befolkningen hiv-teste og beskytte sig selv og andre, mod smitte.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.598