23948sdkhjf

Polen er blevet et vigtigt marked for dansk svinekød

Polen har siden landets medlemskab af EU udviklet sig til et af de vigtige markeder for dansk svinekød. Eksporten er tredoblet i perioden fra 2004 til 2007 – og stiger fortsat.
Den danske svinekødseksport til Polen har været i næsten konstant stigning, siden Polen blev medlem af EU i sommeren 2004. En udvikling der ser ud til at fortsætte i år.

I perioden 2004-2007 steg svinekødseksporten til Polen fra 46.100 til 134.000 tons. Og alene i de seks første måneder af i år er den nået op på 87.500 tons - eller 26.600 tons mere end i samme periode sidste år, hvor den var på 60.900 tons. Fortsætter stigningen året ud, vil den samlede svinekødseksport til Polen endnu en gang vise en betydelig stigning i forhold til året før. Til sammenligning lå svinekødseksporten til Polen på omkring 25.000 tons tilbage i 2003, dvs. året inden landets EU-medlemskab.

Vigtigt marked
Polen er således blevet et af hovedmarkederne for dansk svinekød. I 2007 var Polen det sjette største marked efter Tyskland, Storbritannien, Japan, Rusland og Italien. I år er Polen indtil nu rykket op til det fjerde største marked (målt i mængder). Danmark er da også den største eksportør af svinekød til Polen, fulgt af Tyskland og Holland.

Den danske svinekødseksport til Polen udgøres af et ret bredt sortiment, dog med hovedvægten på uforarbejdede råvarer:

- Vi eksporterer mange hele skinker, forender og brystflæsk til Polen. Den type råvarer, som man med fordel kan udbene og tilskære i Polen på grund af et betydeligt lavere lønniveau end i Danmark, fortæller Jens Haven Christiansen, direktør for Danish Crowns svinekødsdivision.

Kunderne er her den polske forædlingsindustri. Samtidig er der dog i de senere år også kommet gang i en eksport af forskellige udskæringer som udbenende nakker, bove, skinker, kamme mv., som afsættes til de polske supermarkedskæder.

Selv om eksporten til Polen også stiger i år, er det Jens Haven Christiansens vurdering at den ikke vil stige med samme takt i de kommende år:

- I øjeblikket stiger eksporten. Og da nedgangen i den polske svineproduktion fortsætter uden at forbruget falder, og forbrugerne desuden efterspørger fedtfattige fødevarer, har vi gode muligheder for at vedblive at eksportere. Men vi forventer ikke, at væksten vil fortsætte i samme tempo som hidtil. Blandt andet mærker vi i stigende grad konkurrencen fra tyske eksportører. Vi regner dog bestemt med at fastholde det ret høje niveau, vi har i dag, siger han.

Kilde: Danish Meat Association

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094