23948sdkhjf

Antibiotikafri dansk gris hitter

Danskerne kan nu købe kød fra grise opdrættet helt uden brug af antibiotika
Danskerne har sat gaflen i en ny slags gris. En revolutionerende fodertype betyder, at grisene kan opdrættes helt uden brug af antibiotika, og forbrugere landet over har netop for første gang kunnet finde kødet i køledisken.

Dansk kød fra grise med langt færre sygedage falder tilsyneladende i danskernes smag, for den nye grisetype storsælger allerede, oplyser Dansk Supermarked i en pressemeddelelse.

To udvalgte jyske landmænd har indtil videre omlagt produktionen og leverer kød fra grise opdrættet uden brug af antibiotika til kølediskene i Bilka. Den markante efterspørgsel på kødet betyder, at flere landmænd godt kan begynde at overveje at omlægge deres produktion, hvis butikkerne på sigt skal kunne følge med den store interesse, der er blandt danskerne for grillkoteletter og nakkekoteletter fra svin, der aldrig har set skyggen af antibiotika.

Ny valgmulighed

Bilkas direktør, Mark H. Nielsen, glæder sig over, at Bilka går forrest med en variant, som ikke før er blevet forhandlet på det danske marked.

- Danmark er et foregangsland inden for svineproduktion. Vi vil i Bilka gerne tage skridtet videre og bakke op om en ny opdrætsmetode, der kan holde grisene sunde og raske, så antibiotika næsten helt kan undgås, siger han.

Det nye koncept med kød fra grise opdrættet uden brug af antibiotika udspringer af et strategisk samarbejde mellem Bilka og fødevaregrossisten Tamaco.


Foderet gør forskellen

Normalt er både konventionelt og økologisk svinekød uden rester af antibiotika, når det ligger i de danske kølediske. Det skyldes, at de grise, der behandles med antibiotika under opdrættet, først slagtes, når antibiotikaen er ude af kroppen. Den nye grisetype handler derfor om helt at undgå brug af antibiotika under selve opdrættet. Her ligger hele forskellen i foderet, lyder det fra direktør i Tamaco Karsten Deibjerg Kristensen.

- Vi giver grisene fermenteret foder. Det har lidt samme effekt, som når mange af os spiser yoghurt for at have en balanceret tarmflora. I foderet bruger vi fermenteret raps og tang, der går ind og styrker grisenes immunforsvar, så de ikke bliver syge, siger Karsten Deibjerg Kristensen og understreger, at skulle en gris blive syg med en bakteriel infektion, bliver den naturligvis behandlet, men den sælges så ikke med mærkatet ”Opdrættet uden brug af antibiotika”.

I første omgang bliver den nye grisetype udelukkende solgt i Bilka, men fra den kommende weekend findes den også i Føtex.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111