23948sdkhjf

Kødkontrollen på slagterierne effektiviseres

Fødevareministeren lancerer nu en handlingsplan for modernisering og effektivisering af den offentlige kontrol på slagterierne.
De seneste år er kødkontrollen blevet dyrere, og det påvirker slagteriernes internationale konkurrenceevne og derved beskæftigelsen i sektoren negativt.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen har derfor analyseret, hvordan omkostningerne reduceres, uden at det får konsekvenser for fødevaresikkerheden. På baggrund af analysearbejdet fremlægger Eva Kjer Hansen nu en handlingsplan, som frem mod 2011 skal reducere omkostningerne til kontrollen.

Elementerne i handlingsplanen har været drøftet med brancheforeningerne.

- Handlingsplan skal hjælpe os med at få bedre styr på omkostningerne i kødkontrollen. For eksempel har slagterierne i Esbjerg og Blans haft store forskelle i budgetterne til kontrollen, hvilket både skyldes det enkelte slagteri og myndighedernes tilrettelæggelse. Der skal derfor være en særlig indsats for at nedbringe omkostningerne på de slagterier, der oplever højere udgifter end resten, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

En række initiativer skal effektivisere og modernisere kontrollen, og nedbringe omkostningerne for slagterierne med omkring 75 millioner kroner. Yderligere er der generelle effektiviseringer i kødkontrollen på 38 millioner kroner. I alt skal omkostningerne reduceres med 113 millioner kroner frem til 2011.

De væsentligste initiativer er:
• Indførsel af visuel kødkontrol, der forenkler rutinerne ved slagteribåndet
• Ændret fordeling af omkostninger til uddannelse af tilsynsteknikere
• Ændret fordeling mellem dyrlæger og tilsynsteknikere
• Nedbringelse af sygefravær
• Ændring af normer for bemanding
• Færre timelønnede medarbejdere.

Endelig vil der blive knyttet ekstern konsulentbistand der skal bestå ved gennemførelsen af planen. Konsulentvirksomheden skal desuden se på styrings- og finansieringsmodeller og den ledelsesmæssige organisering af kødkontrollen. Mulighederne for en ændring af organisering af arbejdet skal også belyses.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen forsikrer, at effektiviseringen ikke går ud over fødevaresikkerheden:

- Det er afgørende, at vores høje fødevaresikkerhed bevares, men der har længe været et behov for en modernisering for at få en mere effektiv kødkontrol. I Holland har man været igennem en lignende effektivisering. Det har betydet en reduktion af omkostningerne til kødkontrol uden det har svækket fødevaresikkerheden, siger hun.

De første initiativer får virkning fra 1. januar 2009.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097