23948sdkhjf

Nemmere import og bedre kontrol med økologi

EU-kommissionen har netop vedtaget et forslag, der vil gøre det nemmere at importere økologiske produkter fra tredjelande. Det nye importsystem forventes samtidig at styrke økologikontrollen.
Fødevareministeren er positiv overfor det nye system, som både kan forstærke forbrugernes tillid til økologien og som lemper de administrative byrder for erhvervet.

- Det kommer erhvervet til gavn, at importmulighederne for økologiske produkter nu smidiggøres i Europa. Samtidig understøtter forslaget tilliden til kontrollen, som er så vigtig for forbrugerne og for økologiens udvikling, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

EU-kommissionens forslag fastlægger detailregler for, hvordan der de kommende år skal indføres et nyt importsystem i EU for økologiske produkter. Fremover samles kræfterne i Europa, hvilket giver en mere ensartet og bedre kontrol med de økologiske produkter, der importeres til EU. Det nye system giver i højere grad mulighed for at udføre fysiske kontrolbesøg i tredjelandene og dermed holde ekstra øje med økologikontrollen i praksis.

Importører af økologiske fødevarer vil nyde fordel af et smidigere system, da de på sigt lempes for at skulle ansøge om specifikke importtilladelser til de enkelte lande. Beslutningen vil også tilgodese eksportmulighederne for tredjelandene, herunder udviklingslandene, at markedsadgangen nu sættes i fastere og enklere rammer.

De kommende 5 år er en overgangsperiode, hvor der i de nye bestemmelser også er taget højde for en meget blød overgang, så markedsadgangen ikke begrænses, imens det nye system bygges op.

Kilde: Fødevareministeriet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078