Fabrikken ikke optimal
Virksomhederne i Symbiosen i Bjæverskov spænder fra et etableret cateringfirma til et kafferisteri. Der er også en start-up-virksomhed, der producerer fermenteret isthe, en socialøkonomisk kageproducent og sågar en maskinbygger, der fremstiller produktionslinjer til fødevareindustrien. - Vi har valgt at flytte ind i Symbiosen for at få mere sparring og netværk med andre fødevarevirksomheder. Vi begynder at kunne mærke effekten af Symbiosen nu og håber, at det vokser i takt med, at der flytter flere virksomheder ind i Symbiosen, siger Claus Jacobsen fra Kaffeværkstedet, der har boet i Symbiosen i snart et år. I dag er det primært de menneskelige netværk og erfaringsudveksling, der skaber symbiosen, men på sigt kan virksomhederne også dele udstyr, medarbejdere og logistik i større omfang. I løbet af efteråret rykker fire nye virksomheder ind, og tre af dem skal blandt anet dele køle- og frysefaciliteter. Den gamle Nutana-fabrik er dog ikke optimal, da den er bygget til en samlet fødevareproduktion og ikke en række separate produktionsenheder, som Symbiosen består af. - Symbiosen i Bjæverskov er vores forsøg at eksperimentere og se, hvordan man bedst kan skabe en bæredygtig industrisymbiose. Planen er at åbne tilsvarende fødevaresymbioser landet over, hvor små- og mellemstore producenter kan deles om maskiner og administration, siger Mathias Schwartz Kirkegaard, der er medinitiativtager til Symbiosen.