23948sdkhjf

Hård konkurrence presser de store brødproducenter

| Af Morten Lund | Tip redaktionen om en historie

Lagkagehuset er nu landets tredjestørste bagerivirksomhed

Den enes død, den andens brød. Sådan kunne situationen på det danske brødmarked opsummeres med et lettere dramatisk ordsprog.

For mens luksusbagere som Lagkagehuset, Emmerys og Langenæs Bageri stormer frem og åbner den ene butik efter den anden, lukker den ene landsbybager efter den næste. Ikke mindst som følge af konkurrencen fra discountbutikkernes og tankstationernes bake-off brød, der samtidig presser markedet for posepakket brød og frostbrød. Discountbutikkerne og supermarkederne satser nemlig i stigende grad på private mærker og brød som ‘"trafikskaber" i butikkerne.

Det mærker man hos de to største bagerivirksomheder herhjemme, Kohberg og Lantmännen Unibake Danmark, der står bag mærker som Schulstad, Hatting og Paaskebrød. Ud af en omsætning på 918,4 millioner kroner tjente Lantmännen Unibake Danmark således kun 2,2 millioner kroner før skat i 2015.

Samme billede tegner sig hos Kohberg, der også kun formåede at tjene 2 millioner kroner i 2015 ud af en omsætning på 945 millioner kroner. Og i øvrigt i august fyrede den femte direktør siden 2011.

Luksusbagere ekspanderer

Omvendt voksede Lagkagehusets overskud i 2015 med 80 procent til 38,1 millioner kroner. Med en omsætning på 552 millioner kroner er kæden i dag Danmarks tredjestørste bagerivirksomhed med i omegnen af 50 butikker landet over. Næste skridt for Lagkagehuset er international ekspansion, når man senere på året åbner sit første bageri i London under navnet Ole & Steen.

En anden håndværksbager, Langenæs Bageri, har inden for de seneste år åbnet seks bagerier i Jylland. Og flere er på vej i 2017, hvis man skal tro administrerende direktør Michael Spottag.

Han ser tydelige tegn på, at flere og flere kunder er villige til at betale mere for godt brød. Men han køber ikke præmissen om, at luksusbagere som Langenæs Bageri stjæler en masse markedsandele fra supermarkedet eller den lokale bagerbutik.

- Jeg vil vove den påstand, at vi skaber et behov. Vores anden butik åbnede i Højberg lidt uden for Aarhus for at prøve konceptet af. Og vores butik har i dag en omsætning, der er fem gange større end den bagerforretning, vi overtog. Men der er stadig nøjagtig de samme bagerier i Højbjerg, som da vi kom. Så det fortæller mig, at vi skaber et behov, siger han.

Michael Spottag tilføjer, at tilgængelighed i form af flere butikker bliver et afgørende parameter - ellers køber kunderne bare et andet produkt.

Lantmännen vil rykke i toppen

På trods af konkurrencen mener Lantmännen Unibake Danmarks administrerende direktør, Allan Christiansen, at det er positivt, at luksusbagerne er med til at udbrede interessen for brød - også selvom han med et glimt i øjet kalder deres primære kundesegment "2900 Spelt".

- Det, som Lagkagehuset, Emmerys og de andre håndværksbagere har gjort godt, og som jeg synes er spændende, er, at de har fået kvalitetsbrød udbredt i befolkningen og åbnet flere danskernes øjne for produkter af en høj kvalitet til meget høje priser, siger Allan Christiansen, som forventer, at Lantmännen også selv vil rykke på det øvre segment:

- Jeg tror, vi også skal investere i det område, forstået på den måde, at vi kommer med produkter, som også udfordrer den høje ende af prisskalaen. Ikke i det allerdyreste segment, men lige under. De produkter kan også produceres på et stort bageri.

Læs Food Supply Magazine gratis: http://www.e-pages.dk/aller/530/
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Efter rekordår: Cabinplant kæmper med 2020-budget

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

1

Ny flødebollefabrik mangler maskiner

Danish Crown klar til at bygge nyt kæmpedomicil

Jensens Bøfhus med plus for første gang i årevis

Pizzeria-ejer tjente penge på at købe sine egne pizzaer

Nyhedsbrev

15.518 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Co-Ro satte ny saftrekord - og har nu fokus på nye markeder

Online Avis Arkiv

Tomatketchup er kaldt tilbage

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Rekordmange nye øl tappes på dåse

Too Good To Go lander ny, stor aftale

1

Lagkagehuset frigiver regnskab før tid: - Vi har ikke noget at skjule

Corona-krise kaster skygge over rekordhalvår for Danish Crown

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Afvikling og it-system koster dyrt: Haarslev har nyt stort minus

Færre end normalt spiser ude trods restauranters åbning

Politi: Åbning af spisesteder gik over al forventning

Nedgang: Nordic Seafoods milliardomsætning begynder igen med 2

Tysk coronaudbrud stopper slagtninger hos Danish Crown

Lagkagehuset er havnet i en shitstorm

Dan Duck har igen fået et hygiejnepåbud

Restauranters åbning betyder intet uden gæsters købelyst

- Jeg skal også have knækket koden for lakrids

Bryghus klar med verdens første quinoa-øl

Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

Løgpølse ramt af plastikbøvl

4

Seminar gør branchen klogere på blockchain

Lukkede retssale lægger et røgslør over konkurser i coronakrise

Mikrobryggerier sælger øl på helt ny måde

Royal Greenland tjente over 400 millioner

Flere penge til presset Joe & The Juice

Novozymes nød godt af hamstring af mad

Pressede fødevareproducenter bruger nyt salgsværktøj

Landmand frygter at brænde inde med 40 tons asparges

Basisvarer med til at løfte Nestlés salg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Webinar: Inventor og Tick Tool - Tips & Tricks

Spar 90% CO2 på dine transporter

Rabat på kurser i AutoCAD og Revit

6 myter om lagerautomatisering

Tal med medarbejderne om den nye hverdag

Plade- og tavleløsninger fra SMC

Vi er måske ikke Danmarks største kranfirma.

Er din jordforbindelse helt skæv?

Unboxing – Er din indpakning værd at pakke ud?

INOX udvider med 3 nye lagerhaller

Danmarkshistoriens største UV-projekt til drikkevand

Automatiseret styring af forskellige viskositeter

Bannere i god kvalitet til en god pris

Luftovervågning med Bluetooth

Tilføj olie analyse til dine kraner

NYT Online Webinar – Fyns Kran Udstyr A/S

Skal du udveksle EDI med en eller flere detailkæder?

Eftersyn af kraner - så tag en snak med Harry eller Anders

COVID-19 – har øget efterspørgslen på Grøn Cirkulær Omst.

Webinar 2/6: Brug af PLC’er i PCSCHEMATIC Automation

Miromatic forhandles af Salicath ApS

Ny CNC-maskine styrker konkurrencedygtigheden.

Hvorfor skal du vælge refurbished, når du køber IT?♻

Få en alarm, hvis linjen stopper

Miljørigtig emballage - nøglen til din e-handelssucces

Send til en kollega

0.156