23948sdkhjf

Hård konkurrence presser de store brødproducenter

| Af Morten Lund | Tip redaktionen om en historie

Lagkagehuset er nu landets tredjestørste bagerivirksomhed

Den enes død, den andens brød. Sådan kunne situationen på det danske brødmarked opsummeres med et lettere dramatisk ordsprog.

For mens luksusbagere som Lagkagehuset, Emmerys og Langenæs Bageri stormer frem og åbner den ene butik efter den anden, lukker den ene landsbybager efter den næste. Ikke mindst som følge af konkurrencen fra discountbutikkernes og tankstationernes bake-off brød, der samtidig presser markedet for posepakket brød og frostbrød. Discountbutikkerne og supermarkederne satser nemlig i stigende grad på private mærker og brød som ‘"trafikskaber" i butikkerne.

Det mærker man hos de to største bagerivirksomheder herhjemme, Kohberg og Lantmännen Unibake Danmark, der står bag mærker som Schulstad, Hatting og Paaskebrød. Ud af en omsætning på 918,4 millioner kroner tjente Lantmännen Unibake Danmark således kun 2,2 millioner kroner før skat i 2015.

Samme billede tegner sig hos Kohberg, der også kun formåede at tjene 2 millioner kroner i 2015 ud af en omsætning på 945 millioner kroner. Og i øvrigt i august fyrede den femte direktør siden 2011.

Luksusbagere ekspanderer

Omvendt voksede Lagkagehusets overskud i 2015 med 80 procent til 38,1 millioner kroner. Med en omsætning på 552 millioner kroner er kæden i dag Danmarks tredjestørste bagerivirksomhed med i omegnen af 50 butikker landet over. Næste skridt for Lagkagehuset er international ekspansion, når man senere på året åbner sit første bageri i London under navnet Ole & Steen.

En anden håndværksbager, Langenæs Bageri, har inden for de seneste år åbnet seks bagerier i Jylland. Og flere er på vej i 2017, hvis man skal tro administrerende direktør Michael Spottag.

Han ser tydelige tegn på, at flere og flere kunder er villige til at betale mere for godt brød. Men han køber ikke præmissen om, at luksusbagere som Langenæs Bageri stjæler en masse markedsandele fra supermarkedet eller den lokale bagerbutik.

- Jeg vil vove den påstand, at vi skaber et behov. Vores anden butik åbnede i Højberg lidt uden for Aarhus for at prøve konceptet af. Og vores butik har i dag en omsætning, der er fem gange større end den bagerforretning, vi overtog. Men der er stadig nøjagtig de samme bagerier i Højbjerg, som da vi kom. Så det fortæller mig, at vi skaber et behov, siger han.

Michael Spottag tilføjer, at tilgængelighed i form af flere butikker bliver et afgørende parameter - ellers køber kunderne bare et andet produkt.

Lantmännen vil rykke i toppen

På trods af konkurrencen mener Lantmännen Unibake Danmarks administrerende direktør, Allan Christiansen, at det er positivt, at luksusbagerne er med til at udbrede interessen for brød - også selvom han med et glimt i øjet kalder deres primære kundesegment "2900 Spelt".

- Det, som Lagkagehuset, Emmerys og de andre håndværksbagere har gjort godt, og som jeg synes er spændende, er, at de har fået kvalitetsbrød udbredt i befolkningen og åbnet flere danskernes øjne for produkter af en høj kvalitet til meget høje priser, siger Allan Christiansen, som forventer, at Lantmännen også selv vil rykke på det øvre segment:

- Jeg tror, vi også skal investere i det område, forstået på den måde, at vi kommer med produkter, som også udfordrer den høje ende af prisskalaen. Ikke i det allerdyreste segment, men lige under. De produkter kan også produceres på et stort bageri.

Læs Food Supply Magazine gratis: http://www.e-pages.dk/aller/530/
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Carlsberg-ansatte ramt af Coca-Cola-ændringer

Laksestykker og skinke kaldt retur

Måltidsfirma får flere millioner fra modemilliardær

Kok skal udvikle god smag hos FoodtureLab

Madklubben-stifter hædret med pris

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.252 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Is-producent flytter og får mere plads

Online Avis Arkiv

FSG Foods bygger nyt domicil

Testcenter åbnet med et brag

Unibrew i fin form

Mille Food må igen eksportere til Kina

Efter massive tab: Ingrediensfabrik lukker

2

Dansk Tang på vej med unik tangfarm

EU-samarbejde kan give over en milliard til danske virksomheder

EU: Fødevarer fra besatte områder skal mærkes

Tidligere Mærsk-topchef får toppost i fødevaregigant

Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter

Direktør tyvstarter mejeriprojekt til 100 millioner

Carlsberg dropper fodbold-EM

Gråsten Fjerkræ skal levere til Kokkelandsholdet

Burger King lancerer kødfri succes i Danmark

Alfa Laval åbner innovationscenter i København

Thylandske jomfruhummere får DI-pris

Vestjysk teknologi skal revolutionere fremtidens ølbrygning hos Carlsberg

Lidl og Too Good To Go laver mange flere lykkeposer

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Helle Thorning-Schmidt får bestyrelsespost i nordjysk fødevarevirksomhed

Bifodan nu på amerikanske hænder

Danish Food Clusters direktør stopper

Friland har hul igennem til USA

Hartmann får ny formand

Virksomheder med underskud: Største stigning siden finanskrisen, men …

Process Engineering-ejer hædret

Ged på gaflen: Gederne indtager de danske mejerier

1

Bagerkæde lancerer vitaminbrød med ny gærtype

1

Skagenfood har nu en klimakasse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vakuumaflufter

7 kompetencer man skal kigge efter hos en cloud infrastruktu

ABB og B&R: Første fuldt integrerede løsning

Siemens hjælper dig med at tjekke din virksomheds security-niveau

Spændelement for glatte aksler og rør

FromaXe - osteforme som er X-RAY sporbare.

82 unikke kombinationer af reoler til Novozymes

Præisolerede PE rør med spirokappe fra Nordic Pipe ApS

Jul i Aalborg Zoo

Hvor går man hen, når produktionen står stille?

Gravlund Industrigummi A/S tilbyder sprøjtestøbning

NYHED: Unikke Rundsling til 'Heavy Lift' fra Hampidjan

Process Engineering er igen kåret som én af Danmarks Bedste

Gør op med produktionsindustriens barrierer for at etablere

Ny Lamelvakuumpume med trykregulering

Siemens Simatic automationsløsninger – reducér to licenser til én combo-licens

Ara-el præsenterer ATyS S

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Findes den ultimative kompressor?

Vind en Dynello Accu Winder - Fyns Kran Udstyr

Tjek om din elpris er god

IT hosting udfordringer man skal overveje, når man opgradere

Temaeftermiddag

Nye frekvensomformere fra ABB sikrer vand til lidt af hvert

Vores guide til FALCON by DENIOS

Send til en kollega

0.18