23948sdkhjf

Friske fødevarer fryser fryseren ud

Ønsket om at mindske madspild kan dog føre til en revival for kummefryseren.
Madtendenser har det med at komme og gå. Detailhandlen og producenterne skal hele tiden have fingeren på pulsen, men også andre brancher må rette ind, når vi ændrer vores madvaner.

En ny analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at når ønsket om friske grøntsager går ind, ryger fryseren ud.

Salget af frysere er faldet siden 2006, hvor der blev der solgt 140.000 køle/fryseskabe om året. I 2015 var det tal faldet til 100.000. Det samme gælder antallet af kummefrysere, der også er halveret i den periode.

Ifølge markedsanalytiker Christie Nielsen fra Landbrug & Fødevarer, der står bag analysen, kan årsagen til den dalende interesse for frysere være danskernes madvaner, og hvordan producenterne har rettet ind efter forbrugerønskerne.

Fødevareproducenter lancerer færre frosne produkter, og danskerne køber færre af dem: Siden 2010 er andelen af nye frosne fødevarer på markedet dalet med 4 pct.

Der er en række mere eller mindre cementerede madtendenser, der har indflydelse på, hvordan danskerne indretter deres køkkener lige nu, fortæller Christie Nielsen.

Det er bl.a. trends som naturlighed og ”fri-for”.

- Friskhed hænger meget sammen med oplevelsen af naturlig mad uden tilsat kemi, og jo friskere og jo kortere holdbarhed, des mere naturligt opleves fødevarerne. En af de tendenser vi har set blandt danskerne er, at de går op i, at maden skal være naturlig og føles ægte – det vil sige så tæt på dens naturlige oprindelse som muligt, siger Christie Nielsen og uddyber:

- Det handler ikke nødvendigvis om, at forbrugerne prioriterer friskhed som sådan, men at maden skal være ”naturlig” og uden tilsætningsstoffer og uforarbejdet. Derfor vælger danskerne måske frosne fødevarer fra, fordi det er svært at vurdere ud fra kriterier, når måltidet ligger frossent i køledisken.

Selvom take away og convenience produkter omsider vinder stærkt ind på de danske forbrugere, kommer det dog ikke til at betyde den visse køkkendød i dansk regi.

- Den stigende interesse for råvarer, madlavning, madkvalitet og smag kan være med til at påvirke, hvordan vi indretter vores køkkener. Convenience vinder frem, men stadig flere kaster sig over madlavning, og det betyder en voksende interesse for køkkenmaskiner som foodprocessorer og blendere, som vi kan have til vores rådighed, når vi skal udfolde vores kreativitet i køkkenet, siger Christie Nielsen.

- Vi mærker øget interesse for at mindske madspild gennem bedre organisering, de kan føre til en fortjent revival for frysebokse og kummefryser, siger Henrik Egede, direktør i FEHA, brancheforeningen for elektroniske husholdningsapparater.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11