Mange flere munde skal mættes: Robotterne kan hjælpe

Klumme: Danmark har gode kort på hånden i bestræbelserne på at levere fødevarer til en hastigt voksende verdensbefolkning - det handler ikke mindst om ekspertise, teknologi og robotter, skriver branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.

 


Af Leif Nielsen, Branchedirektør, DI Fødevarer
 & Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director, Universal Robots A/S

Verdens befolkning er vokset massivt; og i 2050 er vi ni milliarder mennesker, der skal brødfødes. Ifølge The Economist skal vi derfor i løbet af de næste 40 år producere flere fødevarer end i de foregående 10.000 år tilsammen.

Det siger sig selv, at det er en stor udfordring. En udfordring, der ikke bare kræver mere af det samme, men som også kræver nytænkning hele vejen fra jord til bord. For der bliver stadig færre hektar landbrugsjord pr. person. Vi skal minimere spild og blive endnu mere effektive til at producere fødevarer. 

Nemmere bliver det ikke af, at nutidens forbrugere med de skiftende modeluner og madvaner bliver mere og mere krævende at stille tilfredse. Den udvikling betyder, at fødevareproduktionen bevæger sig mod mindre styk-serier og flere produktvarianter. Det kræver hurtig omstilling og øget fleksibilitet.

Den danske fødevaresektor udgør omkring 25 % af Danmarks eksport og beskæftiger cirka 10 % af den private sektors ansatte. Men vi har desværre set mange danske arbejdspladser i fødevaresektoren flytte til udlandet ,og med dem kostbar viden og erfaring.

Udfordringerne er således mange. Heldigvis kan vi også vælge at se denne udfordring som en gylden mulighed netop her i Danmark. Vi har nemlig fire særdeles vigtige ingredienser, som i det rette blandingsforhold kan rumme nogle af svarene på udfordringerne.

1. Fødevareproduktion: Med Danmarks styrkeposition som en af verdens største fødevareeksportører har vi i forvejen masser af erfaring med at optimere vores produktion i alle led.

2. Fødevareekspertise: Vi har cirka 140.000 fuldtidsbeskæftigede medarbejdere i vores fødevareklynge, som har en ekstra stærk motivation for at udvikle og fastholde fødevareproduktionen her i landet gennem fornyelse og innovation.  

3. Fødevareteknologi: Danmark er global storleverandør af ingeniørmæssigt raffinerede produktionsteknologier, som er overlegne inden for driftssikkerhed, energiforbrug og fødevaresikkerhed. Den hastigt fremvoksende middelklasse i Asien, Sydamerika og Afrika medfører, at der bygges et svimlende antal nye mejerier, slagterier og fabrikker til fødevareforarbejdning. I dag eksporterer Danmark fødevarer og produktionsteknologi til mere end 130 markeder, og den samlede værdi af eksporten beløb sig til 152 mia. kr. i 2015.

4. Fødevare-automation: Sidst men ikke mindst huser Danmark også en robotproducent, der opfandt verdens første samarbejdende robot: Cobotten. Den er svaret på mange af fødevareindustriens udfordringer, fordi den i 2005 blev opfundet på baggrund af netop fødevareindustriens udfordringer med at automatisere på en kosteffektiv måde.
Idemændene bag Universal Robots valgte at fokusere på opgaven med at lægge peperoni-skiver på en pizza, og de konstaterede, at det slet ikke fandtes nogen rentabel og brugbar løsning på markedet. Klassiske industrirobotter var for dyre og pladskrævende til opgaven – og deres omstillingsparathed kom til kort, når der næste dag skulle produceres pizza med skinke. Nu bruger pionerer i den skandinaviske fødevareindustri i stigende grad cobots til at automatisere produktion med mange produktvarianter, store sæsonudsving og høje krav til friskhed og gennemløbstid.

Vores opfordring er derfor, at vi i dette lille land sætter alle sejl til for at blive verdensmestre i højteknologisk fødevareproduktion. Her i landet har vi en unik og stærk tradition for at arbejde tværfagligt og skabe innovation og synergier.

Så lad os arbejde sammen – og samarbejde med robotterne - i hele fødevareklyngen. Så kan vi drive det vidt både i vores hjemlige produktion og på eksportmarkedet.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Co-Ro tog et gevaldigt saft-dyk

Men Sun Lolly-producenten sprøjter nye produkter ud i stor stil

Ny maskine sætter fart i fristelserne hos Easyfood

Mejerierne hædrede den gode fødevaredebat

Ny bestyrelse i mad-tænketank

FoodTech sætter viden på menuen

Messen i Herning omdanner i år den ene messehal til Tech City

Danish Crown tjener flere penge trods pres på priserne

Nyhedsbrev

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

- Vores dadelplaner kan blive en kæmpesucces

The Whole Companys Henrik Winther-Olsen klar til produktion i Dubai - kommer måske til at konkurrere med sig selv

Lettelse hos Kohberg: Vi er er på rette spor

Efter et særdeles nedslående 2016 gik det kraftigt frem for brødgiganten i 2017

Både op og ned for Geia Food

Omsætningen steg til over 1,2 milliarder kroner, men intens konkurrence fik overskuddet til at dale

Erhvervsmanden Nils Foss er død - 90 år

Coop lukker 16 brugser

Farvel til en række butikker, der gennem en årrække har givet underskud

The Whole Company klar med helt ny serie af frugtsnacks

Koncernen vil indtage udlandet på flere fronter

Dansk Supermarked skifter navn

Ny, nordjysk gin har været oppe i skyerne

25 pubs giver brødre milliongevinst

Nu kan Arbejdstilsynet tale med ansatte alene

Madglade milliardærer redder eksklusiv restaurant

BioMar udvider for 90 millioner i Brande

Lakridskonge producerer igen selv

Johan Bülow har sat skub i udviklingen af nye lakridser

Gråsten Fjerkræ gør klar til at udvide

Pladsmangel i Kværs har flyttet arbejdspladser sydpå

Ligner de en puck? Mørbrad hitter til ishockey-VM

NTF-Aalborg har skiftet direktør

Lukket burgerkæde kostede millioner

FødevareDanmark: Stram den lov

Økologisk gourmet-slagteri rykker ind hos Irma

Romkuglemester er vokset yderligere

Pengene strømmer ind hos Gasoline Grill

International hæder til Skjern-gin

Gulerødder har bidt sig fast om øko-favorit

Møllerup Gods klar med danske hampefrø

Ellemann-Jensen ny fødevareminister

Dansk familie blev mangemillionærer på Hot n'Sweet

Ny madfestival nærmer sig

Orkla Foods klar med ny salgsdirektør i Danmark

Unibrew solgte og tjente mere

Se alle Medlemmernes egne nyheder

De helt rigtige løsninger til hårde miljøer

Der er gang i produktionen af vores nye løfteåg til truck hos vores maskinfabrik i Aalborg.

Dansk fællesstand på AgroProdMash 8. – 12. oktober 2018 - skyd genvej til det russiske marked

Pilz fortsætter væksten i omsætning og medarbejderantal samt udvider produkt-porteføljen

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nye medarbejdere

Dansk hærdningsteknologi til rustfrit stål løser udfordringer hos MAN Diesel & Turbo

Tæt samarbejde mellem Arla, Siemens og DHJ resulterer i innovativt afgangsprojekt

Tre 10-års jubilarer hos Holtec Automatic A/S

Simatic CPU'er fra Siemens får facelift

Gratis rådgivning til robot industrien

Stor fynsk plastproducent investerer i ny pakkelinje fra robotklyngen i Odense

SMC lancerer ekstremt fleksibel sugekop af blå silikonegummi

Wexøe indgår ny samarbejdsaftale med Jacob Hinsch og eWon

Hvilken sensor til niveau måling er bedst?

Kunne du også tænke dig en traverskran som vi for nylig har leveret til denne kunde?

KE Fibertec satser på Norge

Broelementerne til Kronprinsesse Marys bro kræver løftegrej i den helt tunge ende

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsuger til Abenas nye produktionslinje

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Smart løsning - Et produkt løser flere udfordringer.

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Fibox A/S præsenterer profil video

Optimering af Sandpiper Membranpumper

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Send til en kollega

0.205