Mange flere munde skal mættes: Robotterne kan hjælpe

Klumme: Danmark har gode kort på hånden i bestræbelserne på at levere fødevarer til en hastigt voksende verdensbefolkning - det handler ikke mindst om ekspertise, teknologi og robotter, skriver branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.

 


Af Leif Nielsen, Branchedirektør, DI Fødevarer
 & Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director, Universal Robots A/S

Verdens befolkning er vokset massivt; og i 2050 er vi ni milliarder mennesker, der skal brødfødes. Ifølge The Economist skal vi derfor i løbet af de næste 40 år producere flere fødevarer end i de foregående 10.000 år tilsammen.

Det siger sig selv, at det er en stor udfordring. En udfordring, der ikke bare kræver mere af det samme, men som også kræver nytænkning hele vejen fra jord til bord. For der bliver stadig færre hektar landbrugsjord pr. person. Vi skal minimere spild og blive endnu mere effektive til at producere fødevarer. 

Nemmere bliver det ikke af, at nutidens forbrugere med de skiftende modeluner og madvaner bliver mere og mere krævende at stille tilfredse. Den udvikling betyder, at fødevareproduktionen bevæger sig mod mindre styk-serier og flere produktvarianter. Det kræver hurtig omstilling og øget fleksibilitet.

Den danske fødevaresektor udgør omkring 25 % af Danmarks eksport og beskæftiger cirka 10 % af den private sektors ansatte. Men vi har desværre set mange danske arbejdspladser i fødevaresektoren flytte til udlandet ,og med dem kostbar viden og erfaring.

Udfordringerne er således mange. Heldigvis kan vi også vælge at se denne udfordring som en gylden mulighed netop her i Danmark. Vi har nemlig fire særdeles vigtige ingredienser, som i det rette blandingsforhold kan rumme nogle af svarene på udfordringerne.

1. Fødevareproduktion: Med Danmarks styrkeposition som en af verdens største fødevareeksportører har vi i forvejen masser af erfaring med at optimere vores produktion i alle led.

2. Fødevareekspertise: Vi har cirka 140.000 fuldtidsbeskæftigede medarbejdere i vores fødevareklynge, som har en ekstra stærk motivation for at udvikle og fastholde fødevareproduktionen her i landet gennem fornyelse og innovation.  

3. Fødevareteknologi: Danmark er global storleverandør af ingeniørmæssigt raffinerede produktionsteknologier, som er overlegne inden for driftssikkerhed, energiforbrug og fødevaresikkerhed. Den hastigt fremvoksende middelklasse i Asien, Sydamerika og Afrika medfører, at der bygges et svimlende antal nye mejerier, slagterier og fabrikker til fødevareforarbejdning. I dag eksporterer Danmark fødevarer og produktionsteknologi til mere end 130 markeder, og den samlede værdi af eksporten beløb sig til 152 mia. kr. i 2015.

4. Fødevare-automation: Sidst men ikke mindst huser Danmark også en robotproducent, der opfandt verdens første samarbejdende robot: Cobotten. Den er svaret på mange af fødevareindustriens udfordringer, fordi den i 2005 blev opfundet på baggrund af netop fødevareindustriens udfordringer med at automatisere på en kosteffektiv måde.
Idemændene bag Universal Robots valgte at fokusere på opgaven med at lægge peperoni-skiver på en pizza, og de konstaterede, at det slet ikke fandtes nogen rentabel og brugbar løsning på markedet. Klassiske industrirobotter var for dyre og pladskrævende til opgaven – og deres omstillingsparathed kom til kort, når der næste dag skulle produceres pizza med skinke. Nu bruger pionerer i den skandinaviske fødevareindustri i stigende grad cobots til at automatisere produktion med mange produktvarianter, store sæsonudsving og høje krav til friskhed og gennemløbstid.

Vores opfordring er derfor, at vi i dette lille land sætter alle sejl til for at blive verdensmestre i højteknologisk fødevareproduktion. Her i landet har vi en unik og stærk tradition for at arbejde tværfagligt og skabe innovation og synergier.

Så lad os arbejde sammen – og samarbejde med robotterne - i hele fødevareklyngen. Så kan vi drive det vidt både i vores hjemlige produktion og på eksportmarkedet.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nu vil Mikkeller også lave chokolade

Og desuden tøj, for at det ikke skal være løgn

Grød-kæde vil fordoble antallet af butikker

Men drømmen om udlandet er indtil videre skrinlagt

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Chipsfabrikkens ældre dame kører endnu

Anlægget står ikke foran pension. Tværtimod skal det efter 13 år snart udvides.

Han tester det, der rører ved fødevarer

Gennembrud for antibiotikafrit kød

Nyhedsbrev

Arla brager frem i Asien

1

Så er fuldkorn igen i fokus

Norsk pizzakomet vil åbne i Danmark - igen

Chokoladekæde mister troen på center

Varme bade til rodfrugter skal mindske madspild

Hakkekød trækkes tilbage

EU vil begrænse plastik i miljøet og genbruge al emballage

Blandede maderfaringer med kulturåret i Aarhus

Skuffende fødevaremarked forsøger igen: Der sker forbedringer i foråret

1

Det er snart helt slut for kæde af madbutikker

Ny forskning skal fremme sunde bakterier i maden

Netto donerede over 250.000 måltider til socialt udsatte

Juicekæden i offensiven: Så mange skal åbne i 2018

Haarslev Industries vil runde 2,2 milliarder

Den fynske virksomhed sætter gang i en omfattende transformation.

Åbyhøj-firma på sukkerfrit eksporteventyr

Kendte restauranter rykker ind i ny terminal 2

Modermælkserstatning i 83 lande kan være salmonellaramt

Ugens grin: Kommunikation på russisk

Tivoli åbner med restaurantfestival

Overskuddet faldt i Chr. Hansen trods omsætningsvækst

Erhvervsliv raser over nøl i Skatteministeriet

Risiko for forurening fra mus i bagerbrød

Jysk cateringfirma har voldsomt vokseværk

Lufthavnsrestaurant nægter at lukke trods byggerod

Bite Copenhagen får ny direktør

51 restauranter med i DinnerDays

Nyt juicekoncept klar i Fredericia

1

Rekordmange direktører får karantæne

Slikhandler anker dom om millionbøde

Vodkaflaske til otte millioner kroner stjålet i København

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få besøg af vores mobile showroom.

Ny projektassistent ved IPW Systems

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ejner Hessel vælger ClassicMat™ til fremtidens bilhus

Det handler om fødevaresikkerhed

Tre nye medarbejdere hos Shark & Co.

Michael har afprøvet EL:CONs rotationsordning for lærlinge – nu er han udlært elektriker

Endress+Hauser præsenterer verdens første selvkalibrerende temperaturføler

Café Sommerskos historiske lokale skifter hænder

Plejer du dit virtuelle CV nok?

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af Calcium-sulfat dampe hos Boehringer Ingelheim

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila Pro-Coulmn søjlesvingkran til Lesjöfors A/S

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Leverandør til eliten

Følg Xcelgo på LinkedIn

Simas Filters A/S styrker salgsorganisationen

Scandrums A/S er valgt som emballage-partner

Det ny Cateringinventar.dk er online - Se vores nye hjemmeside

Ronnie er udlært elektriker hos EL:CON - og vil gerne lære endnu mere...

Vil elpriserne stige eller falde i 2018?

På næste tirsdag: Kom til gratis foredrag med Toke Kruse

Manicus Teknik olie/vand køler TAK/T

Fødevarelovgivning 2018

KUKA's investering i Device Insight giver spidskompetencer inden for IIoT-p...

NORD DRIVESYTEMS udstiller på ANUGA Foodtec 2018

Send til en kollega

0.588