Nyt dansk-californisk konsortium for sundere fødevarer ser dagens lys
Danske og amerikanske fødevareforskere skal fremover samarbejde i kampen mod fejlernæring og livsstilsygdomme som fedme.
Danmark er repræsenteret ved universiteterne i København, Aarhus, Odense samt Danmarks Tekniske Universitet. Levnedsmiddelcentret LMC står for koordineringen af den danske indsats.
- Danmark har tradition for at være i fødevareforskningens førerfelt. Det skal vi blive ved med. Dette samarbejde er med til, at vi bevarer positionen. Samtidig håber jeg, at det kan blive rollemodel for lignende initiativer på andre områder i fremtiden, siger videnskabsminister Helge Sander i en pressemeddelelse.
Unik mulighed for Danmark
Konsortiet er en unik mulighed for dansk forskning til at komme i kontakt med udenlandske virksomheder.
- Dansk fødevareforskning er på mange måder på vej til at blive mere international. Konsortiet vil give os en fantastisk ny bred platform til øget gavn for vore danske industripartnere, som vi i forvejen har været gode til at samarbejde med, siger Alan Friis fra Levnedsmiddelcentret LMC, som vil koordinere den danske del af indsatsen.
Amerikanerne tror på succes
Amerikanerne ser også frem til samarbejdet. De er sikre på, at konsortiet vil bringe mange nye resultater med sig.
- Danskere har i mange år været førende inden for fødevareforskning, mens vores videnskompetencer i højere grad er, hvordan kosten påvirker kroppens helbred. Ved at kombinere de to får vi en enorm synergieffekt, siger leder af Foods for Health Instituttet på UC Davis, tidligere videnskabsrådgiver for præsident Bill Clinton, Dr. M.R.C. Greenwood.
Konsortiet er et konkret resultat af flere års samarbejde mellem UC Davis og Innovation Center Denmark i Silicon Valley under Videnskabsministeriet.
Kilde: Videnskabsministeriet