23948sdkhjf

International eliteforskning i antibiotikaresistens

Forskningsprofessor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet har modtaget videnskabsministerens EliteForsk-pris for sin fremragende forskning i sundhedsmæssige konsekvenser for mennesker af antibiotikaresistente bakterier fra dyr og fødevarer. Forskningen har haft stor international betydning i kampen mod resistente bakterier.
Forskningsprofessor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet fik den 29. januar 2009 overrakt videnskabsministerens EliteForsk-pris af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary. Baggrunden er hans banebrydende forskning i sundhedsmæssige konsekvenser for mennesker af antibiotikaresistente bakterier i dyr og fødevarer. Bakteriers stigende modstandsdygtighed mod den medicin, vi bruger til behandling, udgør en af tidens største medicinske udfordringer.

Forbud mod antibiotika som vækstfremmere
- Frank Møller Aarestrups forskning har altid været anvendelsesorienteret med fokus på de globale udfordringer, antibiotikaresistens skaber. Blandt de vigtigste forskningsresultater vil jeg pege på, at Frank var blandt de første, der påviste en sammenhæng mellem brug af antibiotika som vækstfremmere og forekomsten af resistens hos dyr. Det var en central del af grundlaget for at forbyde brugen af antibiotika som vækstfremmere i foder til dyr i såvel Danmark i 2000 og efterfølgende i hele EU i 2006, fortæller institutdirektør Henrik C. Wegener fra DTU Fødevareinstituttet.

Frank Møller Aarestrups forskningsarbejde er udført i samarbejde med over 80 forskningsinstitutioner eller universiteter i mere end 35 lande. Forskningen har også bidraget til, at DTU Fødevareinstituttet er udpeget som internationalt referencelaboratorium for både Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og EU-kommissionen inden for antibiotikaresistente bakterier i fødevarer.

Mindre brug af antibiotika til dyr
- Jeg vil gerne fremhæve, at Frank Møller Aarestrup på flere vigtige områder har bidraget til at fremme folkesundheden ved at forebygge problemer med antibiotikaresistente bakterier i fødevarer gennem de seneste årtier. Han har udført og præsenteret international betydningsfuld forskning, som belyser sammenhængen mellem brug af antibiotika hos dyr og forekomsten af antibiotikaresistente, sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer, siger direktør Jørgen Schlundt fra Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

- Ud over at have bidraget med den videnskabelige baggrund for at kunne foretage risikovurderinger af antbiotikaresistens-problematikken, har Frank også været med til at forbedre den internationale håndtering af disse problemer, for eksempel gennem brug af internationale standarder. Disse problemer respekterer ikke landegrænser - og Franks forskning har bidraget væsentligt til at reducere brugen af antibiotika til dyr i EU såvel som i resten af verden, fortsætter Jørgen Schlundt.

Global overvågning og kontrol
- Jeg er utroligt glad for at høre, at forskningsprofessor Frank M. Aarestrup er blevet tildelt denne fornemme pris. Franks forskning har bidraget uvurderligt inden for den medicinske mikrobiologi. Særligt har hans forskning i overførsel af antibiotikaresistente bakterier fra dyr til mennesker haft afgørende betydning for indførelsen af overvågningsstrategier i hele EU og dermed for at beskytte folkesundheden. Jeg vil også gerne understrege, at denne pris gives til en yderst pålidelig kollega med en høj etisk standard, der altid er parat til at samarbejde og dele ud af sin viden, påpeger professor Patrice Courvalin fra Pasteur Instituttet i Frankrig. Patrice Courvalin blev i 2008 udnævnt som æresdoktor på DTU på baggrund af sin forskning inden for antibiotikaresistens.

Frank Møller Aarestrup vil bruge EliteForsk-prisen til at styrke forskningen inden for netop global overvågning og kontrol af antibiotikaresistente bakterier:

- Sygdomsfremkaldende bakterier er totalt ligeglade med landegrænser - de spreder sig nemt og hurtigt. Et problem i ét land er derfor et problem for alle lande. Jeg vil derfor gerne bruge prisen til at synliggøre den globale spredning af resistente bakterier, siger forskningsprofessor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11