23948sdkhjf

Danskerne har fået smag for velfærdsgrise

Inden for de senere år er salget af velfærdsgrise steget markant og Danish Crown har netop indgået en større aftale med en landsdækkende supermarkedskæde. Slagterigiganten søger nu nye producenter af specialgrise for at kunne følge med den øgede efterspørgsel herhjemme og ikke mindst til eksportmarkederne.
Det sker oftere og oftere, at grisen hedder Antonius, Bornholmergrisen eller Den Go’e Gris, når danskerne vælger kødet til aftensmaden. Danish Crowns velfærdsgrise sælges til flere store supermarkedskæder og findes i flere varianter. Fælles for dem alle er større krav til dyrevelfærd, areal og foder. Og inden for de senere år er salget steget markant, fortæller salgschef Preben Jensen og nævner, at Danish Crown netop har indgået en større aftale med en landsdækkende supermarkedskæde om flere velfærdsgrise.

- Danish Crown tilbyder en stor mangfoldighed af specialgrise, der hver især stiller krav om specielle produktionsforhold. Det giver os nogle helt unikke produkter med helt særegne karakteristika på smag, saftighed og mørhed. Og det giver os gode muligheder for at sælge og markedsføre vores produkter over for kunderne, lyder det fra Preben Jensen.

Kunderne bestemmer
Den første specialgris til det danske marked var Antonius. Den blev introduceret i 1976. Siden kom Bornholmergrisen og senest Den Go’e Gris. Men dansk svineproduktion har altid været kendt for at producere grise til helt specielle målgrupper. Den mest kendte specialproduktion er i dag UK-grise til det engelske marked, som i dag udgør det suverænt største enkeltmarked for Danish Crown.

- Eksporten af grise til England har for alvor været med til at udvikle den danske produktion af velfærdsgrise. Og erfaringerne fra eksporten over Nordsøen er dels blevet brugt til at få fodfæste på alle de andre vigtige eksportmarkeder, dels har de engelske krav til dyrevelfærd, areal og foder været med til at sætte standarden for de danske velfærdsgrise, fortæller konsulent Martin Villadsen, der rådgiver Danish Crowns andelshavere om krav og specifikationer til produktion af Antonius, Bornholmergrisen og Den Go’e Gris.

Fordobling af produktionen
Fælles for de tre produktionsformer er kravene til løsgående søer, op til 30 procent mere areal og halm til grisene. Slagtesvin der er godkendt efter specifikationerne udløser i dag et ekstra tillæg på op til 1,40 kr per kilo. Og netop nu er garantiperioden for specialgrisene blevet udvidet fra seks måneder til 18 måneder, fortæller formanden for Antonius-producenterne Michael Nielsen. Målet er at fordoble produktionen af velfærdsgrise til minimum 3.000 svin om ugen.

- At producere velfærdsgrise betyder alt andet lige en større investering i mere plads. Vores produktion er ikke helt så effektiv som konventionel drift, og det betyder lidt færre grise per so. Til gengæld er jeg stolt over at producere et kvalitetsprodukt, der bliver efterspurgt mere og mere og som sætter dyrevelfærd i højsædet, siger Michael Nielsen.

Investering i fremtiden
- Alle so-holdere skal inden 2013 have lagt om til løsgående søer, og det bør i den forbindelse overvejes om man med fordel kan investere lidt ekstra og dermed fremtidssikre produktionen yderligere i form af en kontrakt på produktion af specialgrise, siger Martin Villadsen, der håber på at blive kontaktet at interesserede interessenter.

Kilde: Danish Crown

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14